streda 24. augusta 2011

WENNSPITZE 2390m.n.m.

Zimná turistika na lyžiach, takzvaný skitouring patrí podľa mňa  medzy najkrajššie športy ak neberieme do úvahy nebezpečie v podobe lavín, ktoré na nás číha zo všetkých strán. Wennspitze nepatrí medzi náročné túry, ale z vrchu sa nám naskytuje 360° panoráma.
Východiskový bod na túru je pri skupinke hospodárských domov zvaných Padaun. Dostaneme sa tam z Brennera, hraničného prechodu medzy Talianskom a Rakúskom, po starej ceste. Bočíme do prava na dedinku St.jodok a potom stale hore po hlavnej asi po 5km bočíme znova do prava cez most na spomýnaný Padaun a chatu Steckholzer.
Pri miestnej chate Steckholzer  zaparkujeme auto a smerujeme do prava po označenej ceste pre skialp. Určite sa tam najde nejaká ta stopa predchádzajúcich spolubojovníkov, ktorej sa môžme držať ,  pretože Wennspitze je veľmy frekventovaný vrchol.
Sú viecere možnosti postupu na vrchol.  Ja som absolvoval dve. Prvá je cez les a pod vrchol sa dostaneme z ľava, alebo možnosť, ktorú som zvolil v tento deň  je: Od parkoviska nevojdeme do lesa, ale držíme sa miestnej komunikácie , ktorá je v zime využívaná ako sánkarská dráha. Potom odbočíme do ľava a vojdeme na relatívne široký pás lúky vedúci cez les smerom hore.
Za lesom cez strmý úsek prejdeme do kotliny(miernu rovinu) z, ktorej už vidíme náš cieľ. Touto cestou sa dostaneme pod vrchol zo stredu. Niekde podvrchol som sa pretne naša trasa s prvou spomínanou variantou a smeruje sa potom do prava k sedlu.,
Výstup na vrchol trva približnč 2.5hodinky, somozrejme zase záleží od kondície. Už zo sedla máme výhľad na Stubaiske Alpy v Taliansku. Posledná časť výstupu na špic je dosť strmá a preto menej zdatný lyžiari a tí čo už sú značne vyčerpaný  a nemaju už sily niesť zo sebov  ešte aj lyže, lebo posledné metre zdolať s lyžami je dosť náročné, nechávajú svoje lyže asi sto metrou za sedlom a dokončia výstup po svojich.
Pri túre prekonávame asi 790 výškových metrov.  Cez Wennspitze je ešte možnosť ďaľšieho postupu cez hrebeň na Rossgrubenkofel  2450m.n.m. a na  Silleskogel 2418m.n.m.
Na druhý krát, keď som sa vybral druhou spomýnanou trasou mi počasíčko vyšlo. Proste nádherný a  nenáročný výlet. Zjazd je po tej istej trase ako výstup. Zo štítu dole troška náročnejší, ale potom už je to lahoda a pri novo nasneženom snehu sa zážitok znásobuje.

1 komentár: