sobota 31. mája 2014

GARDSKÉ JAZERO (tal. Lago di Garda, nem. Gardasee, ang. Lake Garda.)

Gardské jazero sa hrdo rozprestiera na severe Talianska medzi Alpami a Pádskou nížinou v nadmorskej výške 65 metrov nad hladinou mora.
Rozkladá sa v troch regiónoch a to v Tridentsko-Horná Adidža, obe tieto oblasti sú autonómne, ďalej je to Lombardia a tretí región je Benátsko.
Na severe je toto jazero užšieho charakteru a do roku 1918 patrilo pod Rakúsko-Uhorsko. V tejto časti sa nachádzajú dve väčšie mestá, ktoré stoja za spomenutie a to Prístavné mesto Riva del Garda a Torbole, popri ktorom tečie aj najväčší prítok jazera rieka Sarca.
Pozdĺž západného brehu (Gardesana occidentale-západný breh) sa nachádzajú malebné mestečka ako: Limone sul Garda, Gargnano, Gardone Riviera a Saló.
Na južnej strane dominujú mesta Desenzano del Garda, Simione a Peschiera del Garda. 
 Popri východnom pobreží (Gardesana orientale) sa rozprestierajú mestečka s historickým pozadím ako: Lazise, Garda, Torri del Monaco, Bardolino a Malcesine.

 Jazero má rozlohu 369,98 m2, dĺžka pobrežia je okolo 158 km a ak sa rozhodnete previesť sa okolo autom, tak si vyčleňte cca 3,5-4 hodinky času vo vašom rozvrhu.
 Jeho priemerná hĺbka je 136m a v najhlbšom mieste namerali 346m, to znamená že sa po jazere premávajú obrovské výletné lode, na ktoré môžete nastúpiť napríklad aj  v severnom už spomínanom meste Riva del Garda.
 Podnebie je vďaka polohe celkom stredomorské a preto okolo jazera sa môžete stretnúť s porastmi ako sú napr: cyprusy, oleandre, cédre, olivovníky,dokonca aj palmy a ja som vo voľnej prírode videl aj kaktus (:-D
 Okolo jazera a v jeho blízkosti je nespočetne veľa možnosti pre dovolenkárov, či už na severe sú to známe zabezpečené cesty, teda niečo pre horolezcov, alebo pekné dvoj tisícovky popretkávané cyklistickými cestami pre bikerov a aj terén pre sympatyzantov downhill-u, na juhu vychytené pláže pre "lenivcov" a v neposlednej rade si tu prídu na svoje aj wind surferi, ktorým hrá do karát čerstvý vietor, ktorý prichádza skoro každé popoludnie.
Pre tých, ktorí by sa rozhodli absolvovať okružnú cestu autom, odporúčam ju robiť v smere hodinových ručičiek. Ja som išiel v proti smere a zistil som, že som mal ísť radšej opačne aby som mal pobrežie stále po pravej ruke a mohol rýchlejšie reagovať, pri hľadaní parkovacieho miesta niekde popri ceste a nie odbáčať stále do proti smeru, lebo práve pri brehu jazera bolo viacej možnosti sa niekde pychnúť s autom a spraviť nejaké fotky.

2 komentáre: