pondelok 7. októbra 2013

KARERSEE 1520 m.n.m.

V západných Dolomitách leží smaragdovo zelené horské jazero s názvom Karersee, ktoré je umiestnené v hustom ihličnatom lese a to vo výške1520 m.n.m. V jeho hladine sa odrážajú masívy Latemar a Rosengarten, ktoré sú aj hlavným dodávateľom vody v ňom.
Toto jazierko nemá žiadny prítok, je dotované spodnými prameňmi a jeho hĺbka je premenlivá. Najviac vody má v jarných mesiacoch a to v najhlbšom bode až 22m. V októbri má jazierko v tom istom bode čo na jar iba 6m. A hádajte kto sa bol na toto jazierko pozrieť práve v októbri.

Jazero je široké 140m  dlhé 300m a jeho teplota v auguste dosahuje iba 14°C. Okolo celého jazera vedie turistický štrkový chodník a vodná plocha je obohnaná dreveným plotom, ktorý je zakázané prekročiť a isť sa bližšie pozrieť ku hladine, čo si myslím, že je škoda, ale oni asi vedia prečo to robia.


 Na fotke hore je pohľad na masív Rosengarten a na jazero na pokraji vyschnutia. Hladina na jar siaha až po úroveň stromov.
Jazierko je veľmi známe a nechýba žiadnemu maliarovi alebo fotografovi v jeho zbierke, lebo jeho kryštálovo číra hladina a odraz okolitých skalných skupín v nej v ranných hodinách, poskytuje neopakovateľný pohľad.

Dostupnosť k nemu je z diaľnice vedúcej do Bolzána, pred ktorým zídeme na zjazde Bolzano nord a na kruháči bočíme smerom na Eggental, cesta ss 241. To, že sme sa vybrali dobrým smerom nám napovie na začiatku tejto cesty troj kilometrový tunel. V Ponte Nova bočíme doľava na Welschnofen a potom sa už len držíme značiek Karersee. Pri jazere je vybudované platené parkovisko ( 1e/hod.-2013).





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára