pondelok 21. marca 2022

Skialp na KRÍŽNU 1574 m.n.m. zo Suchej doliny

Tentokrát som sa vybral na Krížnu Z Liptovských Revúc, cez Suchú dolinu a bola to túra nad očakávania. Nebola to taká masovka ako z Tureckej a ten dlhý zjazd bol proste perfektný.
Prechádzame všetkými Revúcami a pri horárni Hajabačka parkujeme auto. Ďalej sa vyberáme po zelenej turistickej značke naprieč Suchou dolinou popri potoku Revúca.
Miestami sa nám naskytuje pohľad na hlavný hrebeň Veľkej Fatry, presnejšie mne neznámi vrchol medzi Krížnou a Frčkovom, cez ktorý budeme prechádzať.
Asi po dva a pol kilometri opúšťame zelenú a bočíme doprava na lesnú zvážnicu, ktorá nás vyvedie na východnú rázsochu neznámeho vrcholu o výške 1560 metrov.
Nasledujúca etapa je asi najstrmšia časť výstupu. Je dostatočne široká na pohodlné lyžovanie dole.
Po krátkom pobyte v lese vychádzame na tiahle otvorené priestranstvo. Na pravej strane míňame salaš a už sa neviem dočkať na plavbu dole.
Na horizonte za mnou poznávam Chochule v Nízkych Tatrách, najvyšší bod Starohorských vrchov Kozí chrbát 1330 m.n.m. a nad Donovalmi týčiaci sa Zvolen 1403 m.n.m.
Vrchol hrebeňa bol vyfúkaný a zmrznutý, ale to tu nie je nič neobvyklé. 
Krížna je už na dohľad. Na tejto trase sa mi páči to, že nie je tak masovo navštevovaná ako z Tureckej cez Líšku. Dokonca by som povedal, že je ešte krajšia ako moja obľúbená túrka cez Malú Krížnu.



 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára