utorok 23. augusta 2011

MONTE PETZ 2563m.n.m.

Monte Petz je najvyšším bodom masívu Schlern meria 2563m.nm. a nachádza sa v Talianskej Val Gardene, presnejšie pri Voelser Weiher v Voels v prírodnom parku Schlern.(Dolomiti)
Túru sme začali na platenom parkovisku (3-éčka) Weiher. Tento výlet si vyžaduje kondíciu, pre jej veľké prevýšenie. Od parkoviska po vrchol dosahujeme  približne 1500 výškových metrov.

Tuffalm 1274m.n.m.
Vydávame sa od parkoviska popri jazeru potom cez les a vychádzame na lúky a pasienky. Na ľavej strane leží Tuffalm, ale my pri chate bočíme do prava a smerujeme k takzvanej ceste Pruegelweg alebo nazývanej aj Knuepelweg.


Táto pekná cesta sa skladá so série  mostou a prechodov ponad potok, ktorý preteká "kaňonom".Ale my volíme trasu č.3, ktora začína tesne pred touto nádherou. Bočíme do ľava pokračujeme po trojke smerom ku Schlernhaus. Táto trasa je dosť strmá a preto ju volíme ako variantu výstupu a nie zostupu.



Po strmej a náročnej časti trasy tri, prichádzame na náhornú plošinu, po ktorej ďalej pohodlne smerujeme ku chate Schlernhaus 2457m.n.m.
Od chaty na vrchol Sclernu je tu už len asi dvadsať minút. Celkový výstup z parkoviska trvá asi 4-4.5 hodiny záleží od kondičky. Zostup trva asi 2.5-3 hodinky. Zostupujeme popri chate a držíme sa vľavo a mierime už na spomínanú promenádu mostov.

Pohľad na cestu dole

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára