nedeľa 7. augusta 2011

STUIBENFALL klettersteig (via feratta)

Stuibenfall  sa nachádza v Ötztali v Rakúsku pri dedinke Umhausen. Menovaný vodopád je najväčší  v Tirolsku. Asi 2000 l za sekundu padá v dvoch etážach asi 150m. Popri ňom na ľavej strane je vybudovaná "železná" zabezpečená cesta alebo po nemecky nazývané klettersteig a po Taliansky via feratta. Po pravej strane je trasa na pešiu turistiku s piatimi vyhliadkovými platformami. Obtiažnosť výstupu nie je vôbec náročná až na jednu časť C, ináč je to všetko od A po toto jedno C. Vďaka tomu je možné sa tam vybrať s celou rodinou, kde deti je nutné ešte poistiť jedným lanom. 
  Dostaneme sa k nemu po diaľnici z Innsbrucku smerom na Bregenz, kde na výjazde Ötztal zídeme z diaľnice a smerujeme už k spomínanému mestečku Umhausen. Zaparkujeme na parkovisku pri Ötzidorf a po turistickom chodníku cez les smerujeme k vodopádu.
Ku vodopádu trvá cesta z parkoviska asi 25min. Pri veľkom smreku začína výstup. Je označený tabuľou klettersteig a upozornení o povinnej výbave zúčastnených-helma, sedák, postroj s istiacimi karabínami a rukavice s koženou výstužou na dlaniach.
Nástup je po lanovom moste cez potok pod vodopádom. Ďalej cesta vedie cez mierne svahovitý les až ku stene vodopádu: Štart na stenu je A a ďalej B a takto sa to strieda až po ďalšiu neistenú rovinku.

Výstup spríjemňuje výhľad na okolitú prírodu. Celkový výstup príjemným tempom s rezervou trvá asi 1.5 hodiny na 300 až 380-tich metroch. Touto cestou sa dostaneme do nadmorskej výšky 1167m.
Počas celého lezenia cítiť prítomnosť vodopádu či už prievanom, ktorý padajúca voda vytvára alebo kvapkami vody pri prechode časti v blízkosti vodopádu.



Finále výstupu je asi najdramatickejšie, keď lanovým mostom prejdeme v tesnej blízkosti nad vodopádom na druhú stranu. Môžme ale zvoliť aj druhú variantu, ktorou obídeme tento traverz a vystúpime nad vodopádom a na druhú stranu prejdeme po moste.
 Ak si myslíte, že zostanete suchý po prechode lanovým mostom ponad vodopád tak sa mýlite.
A samozrejme po športovom výkone je potrebné doplniť stratené kalórie a energiu. Zostup  k autu trvá asi 40min. po spomínanej pravej strane vodopádu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára