štvrtok 19. septembra 2019

Žiarský kriváň SUŤ 715 m.n.m.

Túru sme začali pod Šášovskym hradom, no skôr zrúcaninou. Takže auto parkujeme pri ceste v blízkosti turistického smerovníka a vydávame sa smerom k zrúcanine.
Kopček Suť miestny nazývajú aj Žiarsky Kriváň, lebo sa tak trošíčka tvarom naň podobá. Nachádza sa na severnej hranici Štiavnických vrchov.
Po chvíli sa dostávame na rovinatú časť svahu, kde sa nachádza aj posedenie a občas sa tu konajú rôzne akcie súvisiace s hradom.
Vychádzame pod hradom, ale hore sa pozrieme cestou späť. Pokračujeme ďalej popri zamrežovanej diere vo svahu (možno stará štôlňa) a stúpame do svahov Zábaštia, na ktorej v minulosti asi bola strážna veža. Cesta vedie po obvode kopca, ale oplatí sa tam odbočiť(je to značené), navrchu doteraz vidno základy pôdorysu bašty.
Po čase sa nám začali otvárať výhľady smerom na bránu do Kremnických vrchov-Starú Kremničku a jej priľahlú Jastrabskú vrchovinu.
Trošku západnejšie trčia nad vrcholkami stromov zrúcané múry spomínaného hradu, ktoré kontrastujú na pozadí mesta- Žiar nad Hronom.
Prevažne sa ide cez les a tak výhľady sú zriedkavé, ale keď sa naskytnú, o to viac si ich človek vychutná. Na vrchol to trvá okolo hodinky a pol až dve, podľa tempa a záleží či sa ide cez zábaštie, na ktorého vrchol je to riadne strmé.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára