nedeľa 29. septembra 2019

Polsko-slovensko-ukrajinská hranica KREMENEC 1221 m.n.m.

 
Kremenec 1221 m.n.m. sa nachádza v Národnom parku Poloniny v Bukovských vrchoch, ktorých je aj najvyšším bodom. Druhým prvenstvom je jeho poloha, rozprestiera sa na najvýchodnejšom cípe Slovenska, na Poľsko-slovensko-ukrajinskej hranici. Tretie prvenstvo mu dáva skutočnosť, že je to najmenej obývaná oblasť a tým pádom aj najtmavšia.
Vybrali sme sa z Novej Sedlici po červenej. Až po rázcestie Temný vŕšok vedie značenie po dobre upravenej lesnej zvážnici. Asi si tu dajú na cestách záležať, keďže sa tu nachádza hranica Schengenu.
Výhľady počas celej túry sú veľmi obmedzené. Väčšinou sa postupuje cez bukové pralesy európskeho významu. A to aj vidieť, nachádzajú sa tu buky gigantyckých rozmerov. Merajú do 60 m a jeden môže mať až 50 m3. Ja by som s jedným bukom kúril 3 zimy. 
Z temného vŕšku to pôjde teraz riadne nadol do údolia Stužickej rieky, pozdĺž ktorej sa ešte zachovali násypi úzkokoľajky, ktorá viedla do terajšieho ukrajinského mesta Stužycja (UA).

Prebehli sme cez mostík a tu sa začal ozajstný prales. Obrovské stromy, nedotknutá príroda a popadané kmene, ktoré tam hnijú desiatky rokov. No proste ozaj nádhera. V Poloninách sa vyskytujú medvede, vlky a zubre, ktorým sa tu celkom dobre darí, pretože tu nie je veľký pohyb ľudí a ani nemajú prirodzeného nepriateľa.
Tento výlet na vrchol trvá okolo  tri a pol hodiny a prekonaných je cca 1000 výškových metrov na desiatich kilometroch. Ak sa vraciame tou istou trasou, tak treba ešte počítať 160 VM na  Temný vŕšok.
Na fotke hore je už hraničný výšlap na vrchol, posledný strmý úsek. Žiadnych migrantov ani kontroly sme nestretli. Vrchol je zarastený, takže výhľady slabé. Pekné výhľady sú z Poľskej Wielkej Rawky 1307 m.n.m.
Dole pri aute sme stretli pána z lesnej stráže, či akú funkciu to zastával. Nad parkoviskom mal kanceláriu, tak nás zavolal hore a ukázal nám vypchatého zubra a povyprával kopu zaujímavostí. Vytkol nám, že sme sa vracali po tej istej trase. Že je oveľa lepšie sa vracať cez Poľsko-Slovenskú hranicu smerom na Čiertaž 1071 m.n.m. a potom po zelenej smerom cez Poľanu až  do Novej Sedlice. No nabudúce budeme vedieť, že ten 160 m výstup späť na Temný vŕšok sa dá takto obísť.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára