nedeľa 29. septembra 2019

KONČITÁ 1248 m.n.m. Veľká Fatra

Končitá 1248 m.n.m. je jeden z mnohých vrcholov Veľkej Fatry. Vybrali sme sa naň z dedinky Liptovské Revúce, konkrétne z Nižnej Revúcej.
Trasa vedie cez už nefungujúce lyžiarske stredisko, ktorého svahy sú na opačnej strane Novej holi 1370 m.n.m. na Donovaloch. V minulosti to mali v pláne prepojiť, lebo svah je to ozaj luxusný, ale skutek-utek.

Na vrchol vedie žltá značka, ale stačí ak sa držíte lyžiarskeho vleku, ktorý vás zavedie až pod vrchol. Postupné stúpanie nám začalo otvárať výhľady na protiľahlé hrebene Veľkej Fatry.
 Rakytov
Stredná časť svahu je relatívne strmá a my si ju určite budeme dlho pamätať. Keď sme boli na vrchole , zbadali sme, ako sa na nás z Donovalou rúti búrka s bleskmi a boli sme nútený dole  utekať. Svalovica na druhý deň z neobvyklého pohybu-behu dole kopcom bola istá.
Čierny kameň
Na svahu sú roztrúsené chatky a tá posledná bola otvorená, takže v prípade búrky sme mali možnosť sa tam ukryť. Miestny hovoria, že tie búdky-salaše, čo sa tam nachádzajú, nebývajú nikdy zamknuté. Nie je tam čo ukradnúť, len si nerobte chúťky:-D 


Turisti na Krížnej 1574 m.n.m. asi toľko šťastia nemali a nestihli utiecť dole pred nepriaznivým počasím.
Zatiaľ najvyšší vrchol mojich detí, ktorý dali. Bol som na nich pyšný lebo je to ozaj pekná, ale pre deti náročná túra. Ale tie výhľady stáli za to úsilie čo sme vynaložili, aj keď sme si ich veľmi dlho neužili, lebo búrka... V pozadí Veľký Choč 1608 m.n.m.
V pozadí vidieť hranicu medzi Starohorskými vrchmi a jej najvyšším bodom -Kozí chrbát 1330 m.n.m. a Nízkymi Tatrami.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára