sobota 22. marca 2014

Ani najlepšie krémeše nemajú na CHOPOK 2024 m.n.m. a DEREŠE 2004 m.n.m.


 Dereše je štvrtý najvyšší vrch Nízkych Tatier, ktorý leží v hlavnom hrebeni medzi vrcholmi Pol´ana 1890 m.n.m. a Chopok 2024 m.n.m.
Chopok je tretí najvyšší vrch tohto pohoria , na ktorom boli vybudované lyžiarské strediská a to zo severu Jasná a na južnom úbočí je to Trangoška alebo jednoducho Chopok-juh.
 Je veľa možností ako sa na tieto kopčeky z juhu dostať. Klasika je hádam z parkoviska Krúpova a po západnej zjazdovke až po vlek na Jelenej lúke a stadiaľ už len podľa chuti. 
A odtiaľ stále hore a ešte troška vyššie až ku konečnej vleku pod Derešmi, ktoré sa nazýva aj Dereše-rázcestie a potom už sa treba len rozhodnúť, či doľava na Dereše 2004 m.n.m. alebo doprava na Chopok 2024 m.n.m.
Na tomto južnom svahu hrebeňa Nízkych Tatier je nespočetne veľa možnosti na skitouring, človek už keď sa dostane na vrchol hrebeňa, tak sa môže poprechádzať či už na lávu stranu od vrcholu Dereše na smer Poľana, Kotliská, Skalka až ku najmohutnejšiemu vrcholu tohoto pohoria, nazývaného Chabenec 1955 m.n.m., ktorý je aj zároveň šiestym najvyšším bodom.
Alebo na pravú stranu od Chopku cez Konské 1875 m.n.m., popod Krúpovu hoľu 1922 m.n.m. až ku dvom najvyšším kopčekom a to Ďumbier 2043 m.n.m. a za ním Štiavnica  2025 m.n.m., ktorá je len o meter väčšia ako Chopok.
Výhľady sú nádherné, keď sa na to pozerám, neviem, kde by som sa vybral nabudúce skôr.
Pohľad na Vysoké Tatry a ich prirodzenú dominantu horného Liptova a zároveň jeden z najvyšších vrcholov našej republiky Kriváň 2494 m.n.m., ktorý je neoficiálnym symbolom Slovenska.
Pohľad na severné steny hlavného hrebeňa NT pod Chopkom a Derešmi, kde si prídu na svoje hlavne zdatný lyžiari.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára