sobota 15. marca 2014

Na deň dier s pásami na ĎUMBIER 2043 m.n.m.

Ďumbier je najvyšší kopec  Nízkych Tatier, rozprestiera sa na hlavnom hrebeni  a to medzi Vrchom Štiavnica 2025 m.n.m., ktorý je aj druhým najvyšším vrchom  tohto pohoria a Krúpovou hoľou 1922 m.n.m. 
V jednu peknú slnečnú sobotu 8.3.2014 sme sa vybrali na tento kopček pozrieť. Zvolili sme trasu z parkoviska Trangoška po zelenej  na chatu generála M. R. Štefánika a stadiaľ najlepšou možnou cestou na vrchol Ďumbiera.
Cesta vedie zo začiatku cez prevažne ihličnatý les, ktorý neskôr vystrieda kosodrevina. Za kosodrevinou už len jedna strmá strán, za ktorou nás už čaká Štefániková chata.
Tu sa nám už naskytuje pohľad na vrchol a tiahlu štreku k nemu
popod vrch Štiavnica . Slnko pečie a výhľad na okolité údolia zahalené ešte v hmle je nádherný.
Na cestách bolo nespočetné množstvo ľudí, či už na lyžiach, s mačkami alebo len tak na pešo a ani sa im nečudujem. Dokonca sme stretli aj ľudí s cepínmi pripnutými na batohoch. No  keď už mám cepín na takejto vychádzke, tak buď ho držím v ruke alebo by som ho mal pichnutý medzi batohom a chrbtom aby v prípade pádu som ho mohol rýchlo vytiahnuť a brzdiť ním. Pripnutý na batohu je platný ako mŕtvemu kabát. Takže to páni mali ako módny doplnok. Nuž nedbám. 
Na vrchole sa týči slovenský dvoj kríž a za ním pohľad na Vysoké Tatry. 
Z mora oblakov, hrdo vystupujú štíty nášho najvyššieho pohoria, z ktorích najviac dominuje všetkým dobre známi Kriváň.
Na západe sa nám naskytuje pohľad na hlavný hrebeň Nízkych Tatier a jej ďalšie dve dvojtisícovky Chopok a Dereše.
Invázia oblačnosti, ktorá sa rúti cez Chopok a dereše na kolmú stenu Skalky je fascinujúca.

 Zjazd z Ďumbiera ja možný ako výstup, ale neodporúčam ho. Lebo výstupová trasa je úzka, čo by nebol až taký problém, ale je posiata obrovským množstvom turistov, ktorí sa tiež derú na vrchol. Je dobré zvážiť cestu ako je na prvej fotke naznačené. Z Ďumbiera na západ popod Krúpovu hoľu ku Demänovskému sedlu a následne dole ku Srdiečku a stadiaľ na parkovisko Trangoška.
ÚČINKOVALI




1 komentár:

  1. wauu slovensko je krasne,ale aj ten pan v zelenom by stal za hriech:-)

    OdpovedaťOdstrániť