pondelok 26. mája 2014

Via ferrata dell` Amicizia na vrchol Cima Sat 1246 m.n.m.


Cima Sat 1246 m.n.m. na severe najväčšieho jazera Talianska, zvaného Lago di Garda alebo nazývané aj Lago di Benaco sa  týči nad prístavným malebným mestečkom Riva del Garda v provincii Trentino. Na vrchol Cima Sat vedie okrem iného aj zabezpečená cesta (Tal. -via ferrata, Nem. -Klettersteig), ktorá je známa hlavne svojimi dlhými a strmími rebríkmi.
Keď prídete do mestečka Riva del Garda treba sa stále držať návestí na prístav (PORTO) a popri hlavnej ceste, smerujúcej na Limone del Garda, intenzívne hľadať miesto na parkovanie. Cesta č.404 sa začína  pri tabuli určujúcej smer ku zrúcanine zvanej Bastione 211m.n.m. Odtiaľ ďalej ku chate, ktorá je v prevádzke len cez víkendy.
Od tejto chaty zvoľte smer kaplnka sv. Barbari a pri zamrežovanom tunely (zrejme vedie k neďalekej vodnej elektrárni) v skale. bočte doprava na cestu č.404 B., ktorá vás zavedie k pristávacej ploche pre vrtuľník a tam poblízko sa začína výstup. Lezecké sety si môžte nasadiť už na chate alebo dosť miesta je aj pri heli-porte.
Nástup na stenu je relatívne ľahký lezenie A/B miestami 1-, striedajúce sa s pasážami voľnej chôdze. Je to mierne zahriatie a to doslovne lebo bralo je orientované na juho-východ, takže od rána tam pečie slnko. Potom príde terasa pokrytá riedkym lesom, v ktorom sa človek troška schladí a pripraví na očakávane rebríky.
Pohľad zospodu na tento dlhý reber, nevyzerá bezpečne, ale je celkom pevný. Nosnosť tohoto železa sú len tri osoby, takže ak je vás viac je nutné  pod nim čakať, kým kamoši nie sú hore.
Pohľad z vrchu. Oká istiaceho lana sú asi 2m od seba a je dosť namáhajúce, sa na tom strmom dlhom rebríku držať jednou rukou a druhou tak často prepínať karabíny. Tieto rebríky sú na škále po F označované ako B/C.
Po všetkých tých rebríkoch zase troška pohodičky v podobe pešej pasáže s riedkym porastom, v ktorom sa môžme troška posilniť a schladiť.
Potom nasleduje krátky chrbát, zase troška lesu a posledný rebríkový úsek B/C, ktorý sa dá aj obísť po ľavej strane.
Ale kto by si už nechal ujsť toto finále. Celkovo má tento výlet 1220 výškových metrov a z toho ste 640 výškových metrov na rebríku alebo lane na priamom slnku. Takže táto túra nepatrí k tím najľahším.
Na Vrchole je osadená Talianská zástava a rozhľad z tade je nádherný. V ľavom dolnom rohu je prístavné mesto Riva del Garda nad ním je mesto Torbole, cez ktoré preteká najväčšia dotácia jazera a to rieka Sarca. A nádherný je aj pohľad na dvoj tisícovky východného pobrežia.
Na severe je pohľad na malebnú scenériu, ktorá dakedy patrila Rakúsko-Uhorsku a pod tými kopčekmi sa nachádza mestečko Arco, ktoré je asi najznámejšie pre horolezcov, lebo táto oblasť disponuje nespočetným množstvom kompaktných skalných útvarov.
 Z vrcholu je ešte jedna nebezpečnejšia pasáž s rebríkom, ktorým sa dostanete k ďalšiemu heli-portu a s tadiaľ sú dve možnosti na cestu späť. Prvá je doprava po ceste č.418 a potom buď po miestnej komunikácií do Riva del Garda alebo zo 418 doprava na 402, ktorá vedie ku zrúcanine Bastione. Druhá možnosť je od heliportu doľava po ceste c. 413 a potom 404 ku kaplnke a späť ku chate a následne k Bastione a ďalej do mesta ako sme prišli.



Takže zhrniem to tak, že na tento výlet B/C kde tu 1-, potrebujete okolo 6 hodín. Celkovo je to 1220 vm a z toho 640 vm je lezenie na skale. Cca jeden a pol hodiny sa ide ku skalnému útvaru, dve aj štvrť hodinky sa lezie a rovnaký čas potrebujete na cestu späť. Výhľad patrí k jedným z najkrajších v okolí







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára