nedeľa 24. júla 2011

SCHAUFELSPITZE 3333m.n.m


 Schaufelspitze 3333 m.n.m. sa nachádza v Stubaiských Alpách v Rakúsku. Je to jeden z ľahšie dostupných vrcholov v oblasti Stubaiského ľadovca, na ktorom sa rozprestiera najväčšie ľadovcové lyžiarske stredisko STUBAIER GLETSCHER . 
 Z diaľnice Innsbruck-Brenner je potrebné odbočiť na Stubai a prejsť si celým údolím až na jeho koniec, kde sa nachádzajú obrovské parkoviská. Ak nie je miesto v blízkosti lanovky, nevadí z parkovísk jazdí tzv. Pendelbus až ku vchodu lanovky.
 Už si len kúpiť lístok a ide sa. Podla kondície sa môžte vyviesť na Mittelstation 2300 m.n.m. (to bol aj môj prípad), ak sa necítite tak sa môžte po Gamsgarten 2600 m.n.m. a ak ste úplný začiatočník tak až po Eisgrat 2900 m.n.m. a v prípade, že je niekto úplná puma skialpinistická tak si to dá rovno z parkoviska 1750 m.n.m.
 Počasie je gýčové a skoro na krátky rukáv. Z Mittelstation mierim smerom na spomínané stanice, najskôr Gamsgarten a potom Eisgrat až celkom popod špic ku konečnej lanovky Schaufelspitz
 Celé sa to musí obísť a výstup bude ďalej nasledovať z juhu. Takže po rovinke ponad snowpark sa dostávam k nohám kopca. Ešte trochu vyššie na lyžiach ,ďalej od zjazdovky a ľudí, ktorý by mi mohli ukradnúť lyže (:-DDD, ktoré si tam odkladám a ďalej postupujem pešo.
 Počasie mi umožnilo vidieť Rakúsku, ale aj Taliansku stranu. V 360° výhľade mi mohli už len zavadzať Stubaier Wildspitze, na ktorý sa ešte len chystám, ZUCKERHUTL 3505 m.n.m , Ktorý je v Stubaiských Alpách najvyšší, HINTERE DAUNKOPF 3225 m.n.m. , z ktorého je brutálny freeride v širokom žľabe a nakoniec menší brat Zuckerhüttl WILDERPFAFF 3456 m.n.m. .
A hurá dole. Z úplného vrchu až na parkovisko, teda ak to snehové podmienky dovoľujú, je to asi 13km. Tak to už niečo na kondiľku je po tak dlhom výšlape. Ale medzi tým som sa stavil ešte najesť a dal si pár pív, takže sa to dalo.
                                      
Na poslednej fotke som naznačil čiastočnú cestu po ľadovci na Zuckerhüttl a Wilder Pfaff .

BERG HEIL.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára