piatok 23. septembra 2011

STUBAIER GLETSCHER ľadovcová lyžovačka

Keď že 19.9.2011 už nasnežilo a počasie nám tým pádom prekazilo plány na turistiku , tak sme sa vybrali pozrieť na najväčšie lyžiarske stredisko na ľadovci v Rakúsku. Sezóna sa tam začína už v polke septembra čo je perfektná príležitosť pre tých čo nevedia vydržať do zimy alebo aj pre tých čo si chcú vychutnať lyžovačku v neskorom, ale ešte stále teplom lete.
Ako som už spomínal je to najvačšie ladovcové lyžiarske stredisko v Štubajských Alpách v Rakúsku(Tirolsko). Dostaneme sa tam z Innsbrucku smerom na hraničný prechod Brenner, ale ešte pred ním odbočíme na Stubaital. Prejdeme celým údolím až na koniec, kde sa nachádza obrovské parkovisko, ktoré je tak veľké, že s neho každých 5 min. premáva autobus, ktorý Vás zadarmo dovezie až ku hlavnej stanici a aj po lyžovačke zase odvezie naspäť k autu.

Z tejto hlavnej stanice vedú v zime dva pruhy-dve lanovky na vrchol lanovka Gamsgarten alebo Eisgrat. V lete ide len Eisgrat na hlavný ladovec, na ktorom sa lyžuje. Otváracie hodiny sú od 8:30 do 16:30.
Toto stredisko sa rozprestiera na 700ha od 1750m.n.m. do 3210m.n.m. Disponuje 46km lahkými zjazdovkami označenými ako skoro všade modrou farbou, 39km stredne ťažké-červená farba a nakoniec 23km ťažkých-čiernych zjazdoviek. Dokopy je to 110km prefektnej lyžovačky s kvalitnými službami.
Z druhej strany je tiež možnosť lyžovania a nachádza sa tam aj snow park pre freeski, snowboard a iných borcov čo milujú skoky a iné nebezpečné disciplíny. Nad týmto parkom je najvyšie položená reštavrácia v Rakúsku - Jochdohle 3150m.n.m.

Stubaier Wildspitze 3341m.n.m.

Je to proste raj pre milovníkov zimných športov. Aj skialpinisti tu prídu na svoje. Toto stredisko je východiskovým bodom pre skialp a sckitouring na Wildspitze3341m.n.m., Daunkogel3330m.n.m., Schaufelspitze 3333m.n.m., Daunkopf3225m.n.m. alebo aj na Zuckerhutl 3507m.n.m.
Freerideri sa tu dokážu vyšalieť ale to iba v zimnom období, keď je dosť sneho v lete by saim mohlo podariť prepadnúť do takejto ladovcovej trhliny.
Pohľad späť do údolia Stubai
Počasíčko nám vyšlo
Upútavka na Snowpark Stubai zoo
No každopádne je to super zážitok navštíviť takéto stredisko a je neporovnatelné zo slovenskými cenamy v pomere s kvalitou. Kto takéto niečo spozná, môže   sa stať, že už nebude chcieť lyžovať doma.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára