streda 8. februára 2017

Výkendový skifatranizmus na Donovaloch -ZVOLEN 1402 m.n.m.

Zvolen 1402 m.n.m. sa vypína nad obľúbenou destináciou Donovaly vo Veľkej Fatre. Podľa môjho názoru je z neho najkrajší výhľad zo všetkých kopcov, ktoré som doteraz navštívil. Toľko pohorí  v 360° panoráme má človek ako na dlani, že sa tomu ani nechce uveriť.
Vyštartovali sme naň z parkoviska za dedinkou Hanesy pod Donovalmi. Parkovisko s prístreškom sa nachádza hneď za dedinkou pred pravotočivou zákrutou na pravej strane v smere nahor. Začínalo to všetko krásne, pekné počasie, dostatok snehu a pekná otvorená lúka.
Potom sme ale vošli do lesa, ktorý bol strmý a hustý a tam sa nám skončila sranda. Nie je kopec, s ktorým by sme si nedali rady. A tak radíme redukovanú jednotku a pomaličky ale isto sa predierame a palicami zosekávame  suché konáre, ktoré nám zavadzajú v ceste. Keby som dačo pred cestou požil, tak mám pocit, že som v pralese a s mačetou si čistím cestu pred sebov. 
Nad lesom sa napájame na "skialp trasu B", ktorá vedie z Donovalou a zavedie nás miernym stúpaním a po dobrej stope na sedlo Prípor.
Na obrázku hore je načrtnutý náš štart od hlavnej cesty za dedinkou Hanesy. Za parkoviskom na ľavej strane je dom, po nad ktorý sa budeme vracať.
Na sedle Prípor pletieme nôžkami doprava a tu sa začína hrebeň troška strmo dvíhať. Zvolen je už na dohľad. Hrebeň je vyfúkaný, ale na pochod s pásmy to stačí. Vrchol Zvolena bol úplne bez snehu. Tento rok je všetok sneh v lesoch.
Hlavný hrebeň Veľkej Fatry sa k nám krásne otočil, rozpoznali sme na ňom Krížnu a Ostredok. Pozreli sme si žľaby, rázsochy a údolia zase z iného uhla.
Ďalšie Slovenské pohorie na dohľad a to Malá Fatra z jej Veľkým KriváňomChlebom . V najbližšej dobe musím vyliezť aj na ten pyramídovitý Rakytov, ktorý sa mi votrel do obzoru.
Neoficiálny symbol Slovenska, bije na horizonte v Západných Tatrách do oči.
Nad Banskou Bystricou sa tiahnu Kremnické vrchy z vysielačom na Skalke, zase pekne otočené. Je to raj pre bežkárov.
V pozadí Štiavnické vrchy s ich dominantou, Sitnom a v popredí Starohorské vrchy z kopcom Pánsky diel, na ktorom som sa začínal oboznamovať z lyžami
Naľavo máme začiatok Nízkych Tatier. Veľká Chochľa, Malá Chochuľa a Prašívá. Ten bieli pás to je Hiadeľské sedlo a je to hranica medzi Nízkymi Tatrami a Starohorskými vrchmi z najvyšším bodom - Kozí chrbát
Hlboko pod nami sa rozprestiera obľúbené lyžiarske stredisko Donovaly. Niekde vzadu na horizonte je Sopečné pohorie Poľana z jej rovnomenným najvyšším vrchom.
Tu som cvakol tabuľu na parkovisku a znázornil ako približne sme postupovali.
Zlyžovali sme k stanici sedačky a z tade pešo až na vrch Donovalou a tam sme prešli na druhú stranu a popri cintoríne cez zastavanú časť a následne cez lúky popri ceste sme zlyžovali k parkovisku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára