štvrtok 5. júla 2018

feratta GEIERWAND Haiming, Rakúsko

 Via feratta Geierwand, patri vraj medzi najdlhšie súvislé zabezpečené cesty v Tirolsku, kde bolo použitých 800 m oceľového lana na 400 výškových metroch. 
Zaparkovať je možne na parkovisku, ku ktorému sa odbočí doprava za železným mostom cez rieku Inn. Stade vedie už aj návesť na Klettersteig Geierwand. Foto hore.
Alebo za mostom odbočiť doľava na parkovisko pre rafterov. Stade sa treba troška vrátiť a mieriť ku stene. Štrková cesta vás zavedie až ku obrovskej oceľovej sieti proti padajúcim kameňom. Hneď na jej začiatku je návesť na Geierwand. Tá cesta vás zavedie k horolezeckej skale, ale keď pôjdete stále pozdĺž nej, tak sa dostanete až k nástupu feratty. Alebo pôjdete rovno popri sieti po ceste a potom hore rovno ku štartu .
Foto hore, je znázornený príchod ku štartu z prvého parkoviska. Podla mňa aj pohodlnejšie a bližšie. My sme samozrejme parkovali na tom druhom, lebo sme tu boli prvý krát a nepoznali sme to. Takže nástup máme za sebou. Hneď sa to tu točí okolo obtiažnosti B/C-C a vlastne počas celého výstupu je to tak.
Táto feratta sa mi veľmi páčila, lebo tu nebolo až toľko oceľových pomôcok-skoby a kramle zapustené v stene, človek má tak väčší kontakt so skalou. Na niektorých úsekoch boli vydlabané do skaly stupy, čo mi príde lepšie ako oceľová kramľa. Tak odhadom asi 50%  bolo bez železných stupov a úchytov. Oceľove lano bolo samozrejme po celej dĺžke. 
Niekde v strede cesty, bola dokonca aj lavička. Strach na nej sedieť taká bola rozkývaná, ale bola taktiež istená lanom, tak prečo neposedieť. V pozadí výhľad na Rieku Inn.
Po oddychu na lavičke nasleduje úsek k krátkemu lanovému mostu, ktorý je tu takou atrakciou a miernym rozptýlením po kolmom lezení.
Cesta končí v ihličnatom lese. Turistický chodník je dobre vyšliapaný a tak nie je kam zle odbočiť pri ceste späť. Potom sa ide strmo dole. To je asi najnebezpečnejší úsek celého výstupu. Strmo dole po zvetranom štrkovisku alebo ako by som to nazval. Pomedzi riedke borovice sú ponaťahované železné laná, ktorých sa dá pridržiavať.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára