štvrtok 29. mája 2014

Via ferrata na vrchol COLODRI 400 m.n.m.

Pekná a nenáročná zabezpečená cesta pozdĺž skalného brala nad mestečkom Arco, ktoré je asi najznámejšie pre horolezcov v blízkosti jazera Garda.
Nástup na tento výlet začína pri kúpalisku, teda v meste Arco sa treba držať návestí na (piscina-kúpalisko) a tam hľadať miesto na parkovanie. 
Asi 20 min. chôdze popri volne ležiacich skalných blokoch, na ktorých sa často krát praktikuje športové lezenie. Začiatok je viac-menej A/B , pohodka popri železnom lane, v prípade že by sa chcel niekto pridržiavať, ale hlavne je to pre deti lebo pre ne je tento nenáročný výstup veľmi obľúbený.
Ďalej zase nasleduje troška chôdze až ku ďalšej pasáži  na  skale o obtiažnosti B.
Ku koncu príde trocha strmšieho lezenia B/C a po prekonaní tohoto úseku sa človek dostane na tzv. skalnú plošinu a stade pokračuje doprava po skalnatom chodníku pomedzi listnatý porast až ku železnému krížu vrchola Colodri.
Naskytuje sa mi nádherný výhľad na zrúcaninu Arco a na sever najväčšieho jazera Talianska Lago di Garda, ktoré našinci volajú Gardské jazero.
V tejto oblasti som po prvý krát a videl som už olivovníky a aj s pálm som bol prekvapený, ale že tu stretnem aj kaktus len tak si hovieť vo voľnej prírode som nečakal.

Takže na túto jednoduchú, deťmi obľúbenú železnú cestu potrebujeme na 310. výškových metroch asi dve a pol hodinky, kde 20 minút sa ide k skalnej stene, hodinku bojujeme na nej a hodinka dole poza skalný masív a cez staré mesto Arca zase ku autu. Cestou by ste určite nemali zabudnúť si dať Talianskú zmrzlinu v jednej z miestnych cukrárni, lebo to stojí za to.








Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára