piatok 19. júla 2013

Východ slnka na SATTELBERG 2133 m.n.m.

 Kopček Sattelberg 2133 m.n.m., leží na hraniciach Rakúska a Talianska a je dosť známi, nie len svojou polohou, ale aj svojou ľahkou dostupnosťou, či už v lete alebo v zime na lyžiach.
Sattelberg som už v tomto blogu spomínal, ale to bolo v zime a išiel som naň z Rakúskej strany popri chate Sattelberg po starej lyžiarskej zjazdovke. Skoro vždy na začiatku zimnej sezóny si to dávam ako rozcvičku.
Tento krát sme sa rozhodli to dať z Talianskej strany, presnejšie z hraničného prechodu-mestečka Brenner. Túru sme začali za pevnosťou, v ktorej sídlia Carabinieri a Polícia.
Vstávali sme už o tretej ráno aby sme to stihli. Štartovali sme o pol štvrtej a túra na vrchol by nám mala trvať asi dve hodiny, takže by sme to mali zvládnuť, pretože slnko malo podľa novín výjsť o 5:38.
Ponáhľali sme sa ako blázni aby sme nevstávali zbytočne tak skoro a prišli na vrchol ešte pred východom slnka. Prvých 20 minút sme stúpali cez hustý strmý les s čelovkami na hlavách. 
Čím ďalej sa to zmierňovalo a aj lesnú strmú cestu vystriedala dobre upravená cesta, ktorá v minulosti slúžila ako príjazdová komunikácia ku vojenským kasárňam pod vrchol Sattelberg-u, kedže je to na hraniciach tak táto cesta vedie po celom hrebeni a teraz je známa ako Tiroler Hohenweg, ktorá slúži najmä cyklistom a turistom.
Na vrchol sme to dali za hodinu a pol a tak sme mali ešte nejakú tú rezervu a k tomu slniečko nebolo vidieť v tú dobu, ako písali v novinách, ale až o dvadsať minút neskôr, tak sme mali ešte päťdesiat minút čas. Taký spotený sme čakali, kým si slnko uráči vyliezť spoza kopca, ale nakoniec keď sa ukázalo, sme si povedali, že sa oplatilo čakať.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára