piatok 12. júla 2013

LANDSHUTER EUROPA HUTTE 2693m.n.m

Chata Europa a to je zaujímavé sa nachádza na hraniciach Rakúska a Talianska a to tak, že hranice vedú presne cez chatu. Takže dve tretiny chaty ležia na talianskej strane a zvyšok v Rakúsku.
El diablo sme zaparkovali na parkovisku tejto chaty, ktoré leží v blízkosti Pfitscherhof hotelu v dedinke, alebo resp. v zastavanej časti údolia Pfitsch, zvanej Platz. Už s tadeto sa nám naskytol pohľad na túto chatu.
Prvá hodinka výstupu, čo je neobvyklé, bola najnáročnejšia, lebo začiatok trasy vedie cez strmý les. Ale potom za hranicami hory sa to troška zmiernilo a prechádzali sme sa v riedkom borovicovom lese popretkávanom Alpskými ružami a čučoriedkami.
No a neskôr toto všetko vystriedali kamene a nádherný výhľad na údolie Pfitsch. Počasie nebolo celkom ideálne na výhľad, ale zato sa lepšie šliapalo do vrchu.
Táto trasa nie je jediná, ktorou sa dá dostať na chatu. Z Rakúskeho údolia Wennt to trvá najdlhšie a to okolo 4:30 hod., potom z časového hľadiska nasleduje táto trasa z Platz-u 3:30 hod. po trase  č.3A a najkratšia je z Pfitscherjoch-u, kde je na štvrtej 180° zákrute (Kehre) parkovisko a z tade to trvá okolo 2:30 hod. po značke č.3.
Turistický chodník bol dobre značený a aj upravený, po hore kameňov pokračujeme ďalej a náš cieľ sa stále viac a viac približuje.

Chata disponuje 90 miestami na ubytovanie a to či už v samostatných izbách alebo lágru pre viacerích ľudí. Kuchyňa je jednoduchá a ponúka Tirolské špeciality a vlastne všetko to čo skoro každá chata na okolí.
Zhrniem túru tak, že začiatok je dosť strmý a tím pádom aj náročný na kondíciu, stred je pekná prechádzka a človek si tam môže trošku vydýchnuť a pripraviť sa na poslednú tretinu výstupu, ktorá sa zase troška pritvrdzuje. Ku chate sme potrebovali pohodových tri a pol hodiniek a dolu len okolo dvoch.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára