utorok 21. februára 2012

LADURNS

Lyžiarske stredisko Ladurns sa nachádza  v Stubeier Alpen v Južnom Tirolsku. (Klein aber fein), v okolí patrí medzy najmenšie strediská s dvoma lanovkami, ale pre mňa osobne je najobľúbenejšie, nielen kvôli tomu, že ho mám len päť minút autom, ale ja pre to, že má všetko čo má dobré stredisko mať.

Výhľad z Grubenkopf 2337m.n.m.
Nachádzajú sa tam zjazdovky pre všetky skupiny ľudí od modrých ľahkých po čierne pre lepších lyžiarov. Veľmi dôležité na zjazdovkách je, aby boli prehľadné, čo na Ladurnse určite sú. Je fajn, keď sa lyžiar rúti dole a vidí pred seba a nie ako vo  veľa iných strediskách, musí človek často brzdiť pred rôznym kopčekami a iným členitým terénom, aby sa pozrel, že čo je za ním, či tam niekto náhodou neleží alebo či tam nedesiatuje nejaký Talianský turista-lyžiar a tak...
Veľmi dobrý je aj tzv. Abfahrt-zjazd do údolia k parkovisku, túto zjazdovku pomenovali po miestnom típkovi, ktorý v roku 2007 vyhral super-G na olympiáde. Jedna malá nevýhoda je nie veľmi optimálna poloha strediska, čo vysvetľuje, že si na ňom slniečko môžme poriadne užiť len niekedy v polke februára, ale zase na druhej strane keď na iných strediskách už zatvárajú pre nedostatok snehu , tak na ladurnse sa ide v pohode ďalej ešte aj v apríli.

Aj skialpinisti si prídu na svoje, keď v prípade vysokého lavínového nebezpečenstva, nechcú veľmi riskovať, tak sa vyberú na bezpečné zjazdovky. Aj keď prevádzkovatelia nie sú celkom nadšený, kvôli bezpečnosti a aj kvôli tomu, že po prevádzkových hodinách, keď ratraky upravia zjazdovky to pri zjazde  večer trošku znehodnotia-dorýpu. Ale väčšinou skialpinisti zvolia výstup cez les a pri zjazde idú len po kraji zjazdovky, ale aj napriek tomu musia dávať veľký pozor lebo ratraky na svahu sa musia niekedy pre strmý terén sami navijákom vyťahovať a keď si človek neskoro všimne železné laná navijáku tak to väčšinou nedopadne dobre.

Ani freerideri sa nebudú v tomto stredisku nudiť a v prípade nového snehu je naozaj kde sa vyblázniť mimo označené zjazdovky alebo si zaskákať v parku pre snowboard  a freeski, ktorý prevádzkujú miestny chalani z frontzidcrew.

Hore na svahoch sú tri chaty, v kotrích sa vždy nájde niečo z miestnej kuchyne na jedenie a aj po lyžovačke na občerstvenie. Ďalej niekde pri konci Abfahrtu je ešte jedna malá chata  a potom úplne dole pri parkovisku je pizzeria, takže o jedlo je tu dobre postarané.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára