piatok 3. februára 2012

KRONPLATZ

   Lyžiarské stredisko Kronplatz (Plan de Corones) sa nachádza v údolí Pustertal v Južnom Tirolsku na severe Talianska. Patrí medzi lyžiarské strediská číslo jedna v Južnom Tirolsku, vďaka svojej rozlohe a kvalite poskytovaných služieb. Disponuje so 47 km lanoviek, sedačiek, vlekov a iních prepravných prostriedkov, ktoré majú dokopi kapacitu približne 69 700 osôb za hodinu a to vysvetľuje nie príliš dlhé čakacie doby pri vlekoch.Vychutnať si môžme 115km zjazdoviek.
My sme si vybrali nie veľmi optimálny deň na lyžovanie. Teplomer na vrchole Kronplatz, ukazoval -16° a toto dosť chladné počko bolo ešte umocnené štipľavým prudkým vetrom, takže nič moc. V tejto časti Tirolska, príroda nebola až taká štedrá a nenadelila veľa snehu a tak  toto stredisko bolo zasnežované technickým snehom, takže zase nič moc.

V prípade pekného počasia sa nám tu naskytuje nádherná 360° panoráma a za účasti čerstvého snehu je to raj pre lyžiarov. Freerideri si tu veľmi neprídu na svoje, lebo skoro všetky zjazdovky sú obohnané zábranami-sieťami proti pádu a značná časť plôch, na ktorích by sa dalo potenciálne vyblázniť v hlbokom snehu sú pedantne upravené. 

Na tento známi kopec sa môžme dostať až s piatich strán a to z Reischach-u , ktorý sa nachádza pri hlavnom meste tohto údolia, známeho ako Bruneck a tento východiskový bod je zároveň najznámejším a najvyhľadávanejším miestom. Potom je to z mestečka Percha, z ktorého sa lanovkou asi za 25min. dostaneme na vrchol a zase z vrcholu do Perchy vedie len jedna  červená zjazdovka cez les.

Ďalej sa na vrchol dostaneme z mestečka Olang na Východ od špicu a tu je to asi najfrekventovanejšie, lebo sa tu nachádzajú prevažne červené ziazdovky. Ďalším východiskovým bodom je dedinka St. Vigil a toto je optimálne prevažne pre začiatočníkov a pre rodiny s deťmi lebo zjazdovky sú tam prevažne modré. Piatym štartovacím miestom je v okolí dedinky St. Martin a toto miesto nie je vôbec pre začiatočníkov. S oboch strán tohto kopca sú čierne zjazdovky svetového kádru, kde sa konajú majstrovstvá v lyžovaní.
Mňa najviac zaujal zjazd do údolia k dedinke Reischach, do ktorého vedú dve zjazdovky čiernej farby. Vyskúšal som zjazdovku číslo štyri, zvanú Herrnegg a musím povedať, že tak strmí kopec som ešte nevidel, proste za pekného počasia sa tam dá ozaj dobre zalyžovať po kvalitne upravených zjazdovkách.
    Vleky začínajú ťahať o 8:45 do 16:15 a sezónu začali 26.11.2011 a končia 22.4.2012.
Na koniec by som povedal len toľko, že nám tentokrát počasie veľmi nevišlo na tomto kráľovi Južného Tirolska, ale určite sa tu ešte niekedy vrátim aby som si vychutnal nádhernú panorámu a vlastne celú lyžovačku, ktorú sa tu určite oplatí zažiť, ale len za účasti čerstvého snehu. Fascinujúce na tom všetkom je ako sa tu dá prelyžovať z dediny do dediny a cez ďalšie kopce do iného údolia a zase späť, no proste na týždennej dovolenke je tu naozaj čo robiť.

2 komentáre:

  1. Ono je dobré před lyžování omrknout počasí + online webkamery Kronplatz přímo z areálu. Dost si uděláte přehled o tom kolik lidí je na místě, jaké jsou sněhové podmínky a občas lze vypozorovat i vítr - pak jsou kamery dost mázlé když fakt fouká.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Z web kamerkami máte pravdu,ale keď ma človek iba jeden deň volno a bezpodmienečne chce niekde vypadnúť a všade v širokom okolí je podobné počasie, tak ide aj cez bolesť a v kútiku duše stále dúfa, že sa to zlepší. Ale každopádne ďakujem za Váš posreh.

    OdpovedaťOdstrániť