štvrtok 8. septembra 2011

SCHNEESPITZE 3172m.n.m.

Po dlhšej augustovej pauze sme si zvolili troška tažší cieľ, ale dáko bolo dáko bude. Schneespitze sa nachádza v Stubaier Alpách niekde na hraniciach Rakúska s Talianskom. Východiskovým bodom je údolie Pfleresch, na ktorom konci je dedinka St. Anton. Prvý krát bol vrchol zdolaný v roku 1871.
Vyštartovali sme okolo pol ôsmej, po ceste nám dosť dobre známej smerom k chate Magderburger. Počasie bolo zo začiatku príjemné, pekne pod mrakom miestami hmla čo nám dosť vyhovovalo, lebo veľké páľavy by nás dosť vyčerpali.
Chatu nechávame za sebou a smerujeme k jazeru Stubensee, ktoré je napájané z ľadovca pod vrcholom. Prechádzame okolo neho a držíme sa v pravo , popri kolmej stene mierime k chrbtu nášho cieľa. A práve tu pod nim sa začína celkom náročné lezenie po suti kameňov.Dobré bielo-červené značenie nás zavedie až ku štítu tejto trojtisícovky.

Stubensee a v pozadí Schneespitze 3172m.n.m.

Začiatok náročnej časti výstupu.
Túra je náročného charakteru, pretože od východiskového bodu na parkovisku pri hoelle vodopáde, ktorý je okolo 1400 metrov nad morom, prekonávame až po štít približne 1700-1800 výškových metrov. Pri takom výškovom rozdieli, prekonanom za jeden deň je pravdepodobné, že nastanú stavy ako keď čupíte na zemi a rýchlo sa postavíte, proste sa vám bude točiť hlava. Za zdravý postup v horách sa považuje tých 600-700m za deň.
Výstup z parkoviska okolo chaty až po vrchol nám trval okolo 5hodín, zostup by sa mal rovnať dvom tretinám z času výstupu. Z hora sa nám naskytuje nádherný výhľad na všetky strany, vydíme ladovce, ktorími sú pokryté steny vrchola, talianskú Marolatu a Val gardenu, Zillertal-ské Alpy a hochfeiler, Oetztal-ské Alpy a Wild spitze, jednoducho nádherná panoráma.

Schneespitze 3172m.n.m. a oddych na ňom.

Schneespitze s nádherným krížom a symbolom AVS-Alpenverein Suedtirol

Na kríži ma zaujala nálepka vo farbách Tirolska, na ktorej je napísané: DIE FREIHEIT BEGINT, WO ITALIEN AUFHOERT. V preklade to približne znamená, že sloboda začína tam, kde končí taliansko. To znamená že Južné Tirolsko sa veľmi nehlási k Taliansku aj keď v ňom leží.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára