pondelok 19. septembra 2011

GILFENKLAMM

Vodopády Gilfenklamm sa nachádzajú v Južnom Tirolsku v údolý Ratsching presnejšie v časti Stange. Zaujímavé na týchto vodopádoch je cesta, spleť mostov a lavičiek ponad potok, ktorý si vyhĺbil cestu do kameňa a vytvoril tým takzvaný malý kaňon.
Táto túra sa začína pri pohostinstve Gilfenklamm, ale je možné cestu začať aj z druhého konca pri pohostinstve Jaufensteg  s tým, že budeme postupovať smerom na dol. My sme zvolili cestu do hora. Výlet sme začali pri kase, kde sa platilo 3.5euro(2011). Nenáročná cesta viedla najskôr lesom popri spomínanom potoku.
Potom neskôr začínali pribúdať mosty, s ktorích bol krásny výhľad do hĺbky "kaňonu". Priezračná a čistá voda si ním razila cestu dole. v minulosti bola hladina niekde na úrovni mostov ba ešte aj vyššie, dôkazom toho boli hladké zaoblené steny, ktoré sa rozprestierali okolo nás miestami aj do výšky 20m.
Tento jednoduchý výlet, ktorý sa dá zvládnuť aj po opici nám trval asi jeden a pol hodiny. Prechádzka krásnou prírodou na čerstvom vzduchu, na konci reštaurácia, kde sa dá najesť a osviežiť.
Čo viac si môže človek želať, keď nemá čas na celodennú túru.
Niekde v strede úseku bola voda tak hlboko zarezaná do skaly, že to miestami pripomínalo jaskyňu. Tento komplex postov dosť pripomína Jánošíkové diery v Terchovej, akurát že tu niesu žiadne rebríky, ale len drevené mosty a prechody.
Vrátiť sa môžeme tou istou cestou alebo na konci cesty hneď pri spomínanom pohostinstve počkať na autobus, ktorý nás zavezie k parkovisku ku autu. Autobus ide približne každú pol hodinu, takže pri pive v reštike nie je problém počkať naň alebo na ďalší a ďalší a ďalší a ďalší......................(:-D

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára