pondelok 21. marca 2022

Skialp na KRÍŽNU 1574 m.n.m. zo Suchej doliny

Tentokrát som sa vybral na Krížnu Z Liptovských Revúc, cez Suchú dolinu a bola to túra nad očakávania. Nebola to taká masovka ako z Tureckej a ten dlhý zjazd bol proste perfektný.
Prechádzame všetkými Revúcami a pri horárni Hajabačka parkujeme auto. Ďalej sa vyberáme po zelenej turistickej značke naprieč Suchou dolinou popri potoku Revúca.
Miestami sa nám naskytuje pohľad na hlavný hrebeň Veľkej Fatry, presnejšie mne neznámi vrchol medzi Krížnou a Frčkovom, cez ktorý budeme prechádzať.
Asi po dva a pol kilometri opúšťame zelenú a bočíme doprava na lesnú zvážnicu, ktorá nás vyvedie na východnú rázsochu neznámeho vrcholu o výške 1560 metrov.
Nasledujúca etapa je asi najstrmšia časť výstupu. Je dostatočne široká na pohodlné lyžovanie dole.
Po krátkom pobyte v lese vychádzame na tiahle otvorené priestranstvo. Na pravej strane míňame salaš a už sa neviem dočkať na plavbu dole.
Na horizonte za mnou poznávam Chochule v Nízkych Tatrách, najvyšší bod Starohorských vrchov Kozí chrbát 1330 m.n.m. a nad Donovalmi týčiaci sa Zvolen 1403 m.n.m.
Vrchol hrebeňa bol vyfúkaný a zmrznutý, ale to tu nie je nič neobvyklé. 
Krížna je už na dohľad. Na tejto trase sa mi páči to, že nie je tak masovo navštevovaná ako z Tureckej cez Líšku. Dokonca by som povedal, že je ešte krajšia ako moja obľúbená túrka cez Malú Krížnu.



 

štvrtok 3. marca 2022

Skialp na VTÁČNIK 1346 m.n.m. z dedinky Prochoť, popod Veľkú Homôlku.

 Na  Vtáčnik 1346 m.n.m. , najvyšší bod rovnomenného pohoria, sme sa prvý krát vybrali pred rokmi v letnej sezóne z dedinky Kľak. Tento rok som sa rozhodol, že ho zdolám aj v zime a to z obce Prochoť v Žiarskom okrese.
Na konci dediny pri vodárni ma zastavila závora, pri nej na zákrute parkujem auto a vydávam sa do neznáma po žltej turistickej značke.
V dolných partiách pohoria snehu už je pomenej a preto zapínam lyže na batoh a idem zo dva kilometre pešo. Ako som neskôr zistil v tomto úseku sa nachádza niekoľko vodární a tak tu asfaltku udržiavajú schodnú-odhŕňajú, preto tá absencia snehu.
Zrazu rovná čiara a na ceste leží dvadsať centimetrov snehu. Zapínam lyže a charakter túry sa v momente mení k lepšiemu. Prvé výhľady sa mi naskytujú pri smerovníku Prochotský potok. 
Zasnežená hadiaca sa asfaltka ma  vyviedla ku chate na Gronštolnach. Slnko pečie sneh mäkne, po krátkej pauze, musím ďalej .
Prechod cez nasledujúce lúky si troška skrátim a to tak, že na spodnej lúke nepôjdem doľava po žltej, ale rovno popri lese. Ku koncu cez strmý svah a som na hornej lúke. Zase popri lese v tieni lebo na lúke sa mi to už začína lepiť na nenaimpregnované pásy. Nad lúkami vchádzam do ihličnatého lesa a pokračujem ďalej po žltej.
Smrekový les pomaly strieda bukový a tu aj konči moja púť po žltej turistickej značke. Približne niekde 1100 m.n.m. sa vydávam po pravom úbočí juho-východnej rázsochy Veľkej Homôlky
Pôvodne som mal v pláne vyliezť na Veľkú Homôlku sprava a potom prejsť cez sedlo na hrebeň na Malú Homôlku. Ale som sa nechal zviesť stopou, ktorú tam zanechal niekto predo mnou. A bola to chyba. Síce som si  trochu skrátil cestu, ale júžné úbočie Veľkej Homôlky, ktoré som traverzoval, plus moje nenapustené pásy plus jarné slniečko sa rovná zase lyže na batoh a výstup na Malú Homôlku pešo.
Dosiahol som hrebeň a našiel červenú na Malej Homôlke. Podmienky sa v tejto nadmorskej výške zlepšili a zase zapínam lyže, na ktorých sa vyberám smerom k môjmu cieľu. Vtáčnik už miestami presvitá cez stromy riedkeho lesa a vizuálny kontakt mi pridáva na nálade, ubratej po predošlom zážitku.
Cestou na vrchol je to skoro rovina a podľa turistického značenia nachádzajúceho sa vo výške kolien, šípim že je tu markantne viacej snehu ako pár sto metrov nižšie.
Na najvyšší bod pohoria sa škriabem zľava, lebo sprava sa mi to nepodarilo. Je to celkom pekný strmý kúsok plný snehu, ktorý si cestou dole vychutnám.
Vrchol je dosť navštevovaný kvôli jeho pekným výhľadom. Môj výlet sa dá spraviť do troch hodín a je to okolo 900 výškových metrov. Lyžovačku dole, môžem prirovnať k pokojnej plavbe v hlbokom snehu pomedzi stromy bukového lesa. Od chaty dole je to už len super-G po zasneženej asfaltke.



 

nedeľa 6. februára 2022

Skitouring z dedinky Nevoľné 710 m.n.m. cez Kremnický štít 1008 m.n.m. na SMREČNÍK 1244 m.n.m.

Smrečník 1249 m.n.m., niekde uvádzané 1244 m.n.m. je siedmy najvyšší kopec Kremnických vrchov. Je spolu s Velestúrom 1254 m.n.m. súčasťou masívu Zlatej studni 1265 m.n.m.
Túru na lyžiach začínam medzi Kremnicou a dedinkou Nevoľné. Tesne pred Nevoľným smerom z Kremnice je 180° zákruta, na ktorej parkujem auto. Je to tam dostatočne široké, aby som tam nezavadzal.
Lesnou zvážnicou sa vydávam nakoniec údolia, kde bočím doľava hore.
Prichádzam na križovatku, kde sú už prvé smerovníky, smerom na Kremnický štós. Vychádzam na lúky a terén sa značne zmierňuje.
Navrchu Kremnického štósu je to skoro rovina. Poza veľký murovaný "senník"  smerujem ku vzdialenému tyčovému značeniu.
prichádzam na žltý turistický chodník, ktorý je na rozsiahlych lúkach značený na vysokých drevených tyčiach, podobne ako na hôľnatých hrebeňoch.
Pred vstupom do lesa je starý smrek, na ktorom je pár opatrení ohľadom ochranného pásma na Kremnickom štóse. Lokalita je chránená na vedecko-výskumné, náučné a kultúrno-výchovné ciele.
Vchádzam do lesa a terén sa mierne dvíha, ale iba po Kremnický štít 1008 m.n.m. 
Nasledujúca etapa je zase skoro rovina. Až po križovatku "Slobodné" sa postupuje cez riedky porast  a lúky.
Pri Slobodnom sa dostávam na mechanicky upravovanú bežkársku trať južného okruhu, ktorá vedie až ku križovatke "Trojica", kde sa napojím na modrú- smer chata Hostinec.
Južný okruh : Slobodné- Trojica.
Ďalšou zastávkou je legendárna chata Hostinec, ktorá kedysi slúžila na oddych a presedlávanie koňov na trase Banská Bystrica a Kremnica, lebo práve tadiaľto, údajne  viedol ťah medzi týmito banskými mestami.
Od chaty Hostinec je to na Smrečník 1244 m.n.m. už len kúsok. Z jeho vrcholu sú celkom pekné výhľady, čo je na Kremnické vrcholy dosť neobvyklé. Je to celkom záhadný kopček, na ktorom sú rôzne vyobrazenia Slovanských kľúčových postáv. Tento vrch je spätý so susedným vrcholom Velestur 1254 m.n.m., ktorý už vo svojom názve má Slovanských Bohov a na ktorom sa nachádza aj slávne Runové písmo.










 

pondelok 31. januára 2022

Geografický stred Slovenska - HRB 1255 m.n.m.

 

Vrchol Hrb 1255 m.n.m. je geografickým stredom Slovenska, čo vypočítali súdruhovia inžinieri pomocou geometrických priesečníkov. Nachádza sa v pohorí Poľany.
Auto sme zaparkovali za Ľubietovou, presnejšie v oblasti Včelínec, kde sa napájame na modrú turistickú značku, po ktorej sa dostaneme ku chate pod Hrbom.
Stúpanie vedie v tienistom, chladnom a  zalesnenom údolí. Kde tu križujeme spevnenú cestu, ktorá vedie ku chate.
Chata je nádherná a zasadená v prekrásnej prírode. Je to súkromná chata a zdá sa, že tam so žiadnym občerstvením počítať nemôžme.
Dva a pol kilometra ku chate sme zvládli asi za hodinu a prekonali sme 280 výškových metrov. Ďalšou etapou bude výstup po červenej Rudnej magistrále na samotný Hrb.
Na tomto úseku to bolo už oveľa zaujímavejšie. Postupovali sme popod kolmé steny Hrbu, miestami až 40 metrov vysoké.
Úplne iný svet ako v prvej fáze. Miestami to pripomínalo prebíjanie sa pralesom.
Vrchol je zalesnený a preto sú výhľady obmedzené len na pár miest. 
Na južnú stranu nevidieť vôbec, lebo nám vo výhľadoch zavadzia Ľubietovský Vepor.






nedeľa 30. januára 2022

VODOPÁD SKOK 1789 m.n.m

Vodopád skok padá asi z tridsať metrovej výšky niekde v polovici Mlynickej doliny. K jeho krásam je to nenáročný výlet vhodný aj pre rodiny s deťmi. Po žltej sa k nemu dá dosať do dvoch hodín.
Štartujem z parkoviska pri Štrbskom plese. Míňame športový areál s vlekmi a skokanskými mostíkmi ale aj lanovku pod Predné Solisko.  
Les nám končí a sním aj nepríjemná kameňmi vykladaná cesta a nastupuje pásmo kosodreviny. V ňom ako v bludisku sa presúvame až k vodopádu.
Potôčik odvodňujúci plesá v Mlynickej doline tečie paralelne s turistickým chodníkom a spolu vytvárajú príjemnú atmosféru a krásnu scenériu.
Na fotke hore je znázornený možný zjazd v zimnom období po návšteve vrcholu Patria 2203 m.n.m. Žľab medzi Patriou a Malou Baštou je miestami až 40° strmý, takže len pre zdatných lyžiarov. 
Zhrnutie: 410 výškových metrov
4,4 kilometre
1,30 hodiny.