nedeľa 31. mája 2020

Viac vysoká ako hlboká ZLATÁ STUDŇA 1265 m.n.m. , Kremnické vrchy.

Zlatá Studňa je štvrtý najvyšší kopec v Kremnických vrchoch a nachádza sa v centrálnom hrebeni tohto pohoria. V robustnom masíve, v ktorom dominuje, sa ešte nachádza Smrečník  a Velestúr.
Vybral som sa preskúmať ferattu na Skalke, ale ešte bola zatvorená, vraj kvôli ochrane prírody. No nejde mi karta, ale keď už som hore na vrchoch, pôjdem sa pozrieť na  temeno Zlatej studni. 
Ako je to už na hrebeňoch zvykom, raz si hore a raz zase dole. Kde-tu nejaká zemľanka z vojny ako je to na predchádzajúcej fotke a kde-tu drevený prístrešok z ohniskom v blízkosti. Teda na kremnickom hrebeni je prístrešok skoro v každom sedle.
Výhľady sú obmedzené, len miestami sa vyskytne po ľavej strane nejaký šuter, s ktorého je výhľad na Banskú Bystricu a okolie. 
Na dohľad máme aj Malú Krížnu 1359 m.n.m. a väčšieho brata Krížnu 1574 m.n.m. a úplne vpravo strážca dedinky Staré hory Majerova skala.
Na pravej strane, na hrebeni pohoria Vtáčnik mi udreli do očí Biely kameň 1135 m.n.m., Veľký Grič 972 m.n.m. a nad Kremnicou vyhliadkový masív Jarabica 938 m.n.m., ktorý už ale patrí pod Kremnické vrchy.
Posledný úsek na vrchol je trochu zaberák, ale nie je to dlhé a ani nič čo by sa nedalo zvládnuť.
Na sever-západnom úbočí Zlatej studni je staré rúbanisko, s ktorého sú výhľady späť na Skalku. V pozadí je to rozsiahli masív Flochová 1317 m.n.m., ktorá je najväčšia puma v Kremnických vrchoch a tretí najvyšší bod Vyhnatova 1283 m.n.m.
Na vrchole je drevená búda, v ktorej by sa dala v prípade zlého počasia skloniť hlava.
Pohľad z Jarabice.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára