piatok 25. septembra 2020

VEĽKÝ TRIBEČ 830 m.n.m.

      Veľký Tribeč 830 m.n.m. je najvyšším bodom pohoria Tribeč a nedávno ho preslávil film Trhlina, ktorý zachytáva záhadné zmiznutia ľudí. Údajne tam malo zmiznúť bez stopy niekoľko osôb aj keď dobre poznali miestny terén .

Rozhodli sme sa pre výstup z dediny Kostoľany pod Tribečom. Za dedinou sa nachádza stará horáreň Jedliny. Autom ideme až k nej  a tým si celkom pekne skrátime cestu.
Turistický chodník pretína asfaltka pri smerovníku Babova dolina. Pri výstupe treba byť pozorný lebo sa tu cesty často krát rozchádzaú, pretínajú a dalo by sa tu ľahko zatúlať a prispieť do štatistiky o nezvestných.
Na ďalšej väčšej križovatke je čistinka, na ktorej sa nachádza aj ohnisko. Konečne svetlé miesto, ktoré padlo vhod po doterajšom tmavom lese, ktorým sa postupovalo.
Nasledujúca zastávka je čistinka z výhľadom na dominantu rozsiahleho okolia a to zrúcaninu Gýmeš.
Týždeň pred výstupom na Tribeč sme si túru boli obhliadnuť práve z tejto zrúcaniny.
Ku koncu sa výstup stáva strmším a strmším, ale zrazu nečakane hop a sme na vrchole. Nachádza sa na ňom ohnisko a oltár (drevený stolík) , na ktorom sa každý rok v septembri koná omša.
Vrchol je bez výhľadov a celkom rovinatý, vďaka čomu sa dá na ňom pohodlne posedieť. Výstup nie je náročný, len tie dubové lesy v čase dozrievania žaluďov sú troška strašidelné- v jednom kuse žalude padajú zo stromov a šuchotajú po okolí. Husté tmavé hory, padajúce žalude a vzhliadnutie filmu Trhlina dodávajú túre tú správnu atmosféru

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára