nedeľa 6. septembra 2020

Hrad GÝMEŠ 514 m.n.m. v pohorí Tribeč.


     Zrúcanina hradu Gýmeš sa hrdo týči na kopci Dúň 514 m.n.m. v pohorí Tribeč. Navštívili sme už              zopár ruín hradov, ale tento nás svojou veľkosťou ozaj prekvapil, všade nejaké prekvapenie,                                                 rôzne zákutia a v neposlednom rade nádherné výhľady.              Štartovali sme od rybníka v oblasti Remitáž v blízkosti dedinky Jelenec. Na konci cesty pred zákazom vjazdy sme nechali auto a ďalej pokračovali po asfaltke. Sledovali sme červenú, ktorá nás po pár minútach vedie do lesa.                           
Nasledujúca etapa sa bude odohrávať v prevažne dubovom lese, ktorý pôsobí na nás dosť strašidelne. Ale asi len na nás dospelých, lebo deti sa bez najmenších obáv naháňajú a zbierajú popadané žalude. Lesná zvážnica nás doviedla ku medzníku Pod gaštanicou, kde sa napojíme na zelenú turistickú značku, ktorá by nás mala doviesť hore na hrad.
Les sa z prevažne dubového, zmenil iba na dubový, ale trocha sa preriedil a tak krvilačného predátora, rútiaceho sa na nás z lesa , spozorujeme oveľa skorej ako nižšie:-D 
Cestou sme natrafili na opustenú budovu, v ktorej by sa dalo núdzovo prenocovať. Bolo v nej prekvapivo čisto a strážili ju, len zo stropu visiace netopiere.
Názov Pod gaštanicou nám napovedá, že sa tu pestujú asi gaštany jedlé. Na fotke hore je naznačené ako sme prechádzali cez oplotený areál plný starých gaštanových stromov, ktoré mali údajne cez tristo rokov. Predierali sme sa cez hustý porast, pripomínajúci prales, všade na vôkol popadané obrovské kmene Gaštana jedlého, ktoré umocňovali atmosféru už tak zaujímavej scenérie.
Vychádzame z oplôtku a kopec sa začína dvíhať a všade rozsypané kamene nám pripomínajú, že sa blíži vrchol. Ale ešte jedno prekvapenie nás čakalo pred samotným hradom. A to kvitnúce vresové polia dozdobené samostatne stojacimi dubmi a trčiacimi balvanmi. Tie nás očarili ešte viac ako gaštanový prales. 
Konečne sme dorazili na vrchol. Hrad je rozsiahli, plný zaujímavých zákutí, vysokých stien a tunelov. Prešli sme už veľa zrúcanín, ale táto je taká tajuplná  a človek nevie kam by sa skorej pozrel.
Mňa najviac oslovil malý kostolík priamo v areáli, v ktorom sa to celkom pekne zachovalo a je možné ešte stále rozpoznať architektúru. 
Najľahší výstup je údajne z dediny Kostoľany pod Tribečom. V pozadí sa nám naskytol pekné vyhliadkové bralo Lysec 547 m.n.m.
Po pozretí filmu Trhlina sme sa pôvodne chceli vybrať na Tribeč 830 m.n.m., ale nevedeli sme či to deti zvládnu. Tak sme sa vybrali si to obhliadnuť na protiľahlý Gýmeš. Domnievam sa, že by sa dalo ísť autom až ku horárni a tak si trochu skrátiť cestu z Kostolian. ČI?
Naspäť k autu sme sa vybrali po zelenej , ale opačnou stranou smerom ku sedlu pod Gýmešom a stadiaľ dolu po žltej až k rybníku. Cestou sa oplatí ešte malá zachádzka na bralá, s ktorých sú zaujímavé výhľady na okolie.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára