štvrtok 14. mája 2020

Vyhliadka KREMNICKÝ ŠTÓS


Vyhliadka na Kremnickom Štóse je vlastne skalná stena orientovaná na západ, z ktorej sa naskytujú polkruhové výhľady na Kremnicu a jej okolie. Štartovali sme za dedinou Nevoľné, kde za prvou 180° zákrutou smerom do Kremnice, parkujeme auto.
Vyberáme sa po lesnej zvážnici popri malom potôčiku, pri ktorom sa deti príležitostne zastavujú a hrajú. Okolie je po ťažbe dosť zdevastované, ale nič na čo by sme neboli zvyknutý.
Po krátkej chvíli sa cesta rozdvojuje a my bočíme doľava. Nie je to nijak označene, teda my sme si ničoho nevšimli, ale z mapy vieme, že sa treba šplhať na ľavé úbočie tejto Kremnickej hory.
Ďalšia križovatka, na ktorej sa tento krát bočí doprava, je už značená.
Ale 50m ďalej sa cesta znova rozdvojuje a tu už sme značenie, že máme zvoliť cestu vľavo, nenašli. Vybrali sme sa doprava, ale nič tragické sa nestalo. Zvážnica vpravo vedie  paralelne s cestou na vyhliadku, akurát 20m nižšie. Po nejakom čase sme sa spamätali a vyšli hore po lúke na tú "správnu" cestu. Keby sme pokračovali ďalej, asi by nás cesta zaviedla ku kravínu, ktorý sa v blízkosti nachádza.
Na fotke hore je v pozadí spomínaný kravín a biela kovová tyč, ktorá sa nachádza na oficiálnej ceste a oboznamuje s možnosťami ďalšieho postupu.
Na kremnickom Štóse sú relatívne rovinaté lúky, na ktorých sa pasú kravy a dajú sa tam robiť rôzne prechádzky a kde-tu sú aj ohniská, ak by mal niekto zo sebou niečo pod zub. Aj na samotnom kameni sa jedno ohnisko vyskytuje.
Zo skaly sa nám naskytli výhľady na Krahuľský štít , na ktorom sa týči 9 metrová vyhliadková drevená veža, potom na kostolík, ktorý je  údajne stred Európy a niekde medzi nimi je malá, ale zato veľmi pekná vyhliadková skala Trnovník 989 m.n.m. Na ľavej strane od Kremnice je masívny kopec Jarabica 938 m.n.m. , na ktorý je pekná vychádzka z Kremnických baní.
Hlboko pod nami z hradného areálu vyčnieva rímsko-katolícky kostol sv. Kataríny, ktorá je aj patrónkou mesta Kremnica.
Na juhozápade som rozpoznal najvyšší bod Jastrabskej vrchoviny Hornú klapu a Dolnú klapu zvanú aj Kmotrina skala . Medzi týmito klapami sa nachádza obrovský kameňolom, kde ťažia bentonit a vyzerá to tam ako mesačná krajina.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára