štvrtok 14. mája 2020

Západ slnka na VINIANSKOM HRADE 325 m.n.m.


Na juhozápadnej hranici Vihorlatských vrchov, sa na Vinianskom hradnom vrchu neďaleko Zemplínskej šíravy, vypína zrúcanina hradu, ktorý v minulosti strážil obchodnú cestu do Poľska.

Dobrodružstvo sme začali v obci Trnava pri Laborci v okrese Michalovce. V dedine sme našli žltú turistickú značku, ktorá nás mala sprevádzať ku krížu a následne až ku hradu.
Zozačiatku cesta viedla po kvitnúcej lúke, čo v jarnom období nie je nič neobvyklé, neskôr sa začal pre deti menší adrenalín po okraji kameňolomu a na jeho vrchole vchádzame do húštiny, kde sme sa museli miestami skoro "plaziť".
Touto cestou asi neprejde veľa ľudí, lebo bola dosť zarastená. Húšťava sa striedala s čistinkami, na ktorých trčali skaly sopečnej kryhy a malí horolezci si prišli na svoje.
Pri kríži tesne pod hradom sme si dali malú prestávku a kochali sme sa výhľadmi na východoslovenskú nížinu.
Slnko je už skoro za horizontom a hrad nadohľad. Od poslednej návštevy dobrovoľníci pri opravách dosť postúpili a možno to v budúcnosti úplne zrekonštrujú do pôvodnej podoby. kto vie.
Čo viem je, že sa pomaly stmieva a všetko utícha, vietor sa ukľudnil a my sa môžeme nasýtiť podvečernou atmosférou na východe Slovenska.

Keď sa úplne zotmelo tak sme sa vybrali späť do "bezpečia" štyroch stien. Návrat sme absolvovali opačnou stranou. Najskôr po žltej na rázcestie Pod Vinianskym hradom, potom chvíľku po modrej smerujúcej do Porúbky a ozaj po malej chvíľke odbáčame doľava dole smerom ku prameňu, pri ktorom sa nachádza drevené posedenie s ohniskami. Následne sa presúvame dole k farme a s tadiaľ späť do dediny.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára