utorok 28. apríla 2020

Po stopách Grinča-VEĽKÝ GRIČ 972 m.n.m.

Veľký Grič 972 m.n.m. je neodmysliteľnou dominantou pohoria Vtáčnik a vytŕča zo zmiešaných lesov nad banským mestečkom Handlová. Deti sme motivovali známym príbehom o zelenom Grinčovy, ktorý sa tam v skalách údajne schováva. Pátranie sa môže začať.
Dobrodružstvo sme začali pri Handlovskom malebnom rybníku Konštantín, ku ktorému sa dá dostať autom. Je to troška drsná cesta, ale pomaličky sa to dá zvládnuť. Zozačiatku vedie cesta po spevnenej zvážnici. Po ľavej strane míňame prameň s pitnou vodou a za malú chvíľku vchádzame do lesa.
Zahrievaciu etapu máme za sebou. V lese sklon svahu začína značne narastať a my zapíname redukovanú a šplháme sa hore. Nažívanie ihličňanov s listnáčmi je doslovne v objatí. Takýto gigantický párik sa stískal priamo pri ceste. 
Tesne pod vrcholom na rúbanisku je ešte jedna strmá štreka, ale potom pri stúpaní zo západu úž si človek môže vydýchnuť.
Ak neberieme do úvahy samotnú vrcholovú skalu, tak  okolie je relatívne rovinaté. V blízkosti je veľa ohnísk, kde sa dá opiecť nejaká zbalená lakotinka. Na juhozápade nám do očí udrel Biely kameň 1136 m.n.m. , ktorý leží na červenej značke, vedúcej cez pohorie Vtáčnik smerom na Veľké pole.
Na východe máme hlboký výhľad na Handlovú, ktorá čupí v objatí Kremnických vrchov, pohoria Žiar a Vtáčnika.
Tento výlet sme vymysleli na oproti ležiacej Bralovej skale 826 m.n.m. , na ktorej sme boli pred týždňom a pohľad nám utkvel práve na Griči, vlastne už cestou do Handlovej nás fascinovali mohutné bralá, ktoré sme nepoznali, lebo sme boli v tejto oblasti prvý krát. Po následnom preskúmaní mapy, bolo o našom ďalšom výlete rozhodnuté.
Na vrchole je umiestnená kovová tabuľa, na ktorej sú kruhovo rozpísané okolité vrcholy a ich výška.
Na fotke hore je naznačená cieľová trasa cez hrebienok, ktorá vedie cez východnú stenu Griča a je zabezpečená reťazami, takže taká nejaká via ferrata.
Ako som už spomínal rybník Konštantín sa nachádza pri červenej trase na Griča a je to vlastne zatopený lom. V jeho okolí sú postavené posedy s ohniskami a je to dokonalá destinácia na zakončenie túry.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára