nedeľa 19. apríla 2020

Strmý výstup na BRALOVÚ SKALU 826 m.n.m.

Pohľad z brál veľkého Griča 972 m.n.m.
Bralová skala sa nachádza v Kremnických vrchoch, no niekde sa uvádza, že patrí pod pohorie Žiar. Každopádne sa týči nad rekreačnou oblasťou Remata pri banskom mestečku Handlová.
 Za spomínaným mestom Handlová bočíme doprava smerom na Ráztočno- Remata a úzkou asfaltovou cestou sa presunieme až k hotelu Remata. Žltá turistická značka nás vedie do areálu hotela. Pomedzi apartmánové domčeky a bungalovy sa dostávame do bukovo-smrekového lesa, kde sa to všetko môže začať.
 Vchádzame do lesa, ktorý zo začiatku pôsobí nenáročne. Z deťmi sme sa bláznili, liezli na každý balvan pri ceste, ale čím ďalej sme postupovali, tak nás tie hrádky prešli a naplno sme sa venovali výstupu.
 Bol to taký čarovný ozaj strmý les s porosýpanými, machom obrastenými balvanmi všade na okolí, medzi ktorými sa týčili mohutné buky a smreky.  
 Fučali a potili sme sa ako kone, aj keď neviem či sa kone potia, ale nebolo to nič čo by sme nezvládli. O zábavu bolo postarané, lebo strmý chodník sa kľukatil pomedzi kmene stromov, ktoré ležali pri nohách tých ešte stojacich a mi sme ich museli prekonávať.
Na vrchol nám to trvalo asi hodinu a boli sme milo prekvapený ako sa to na vrchole zmenilo. Strmý, tmavý a ufučaný les vystriedali na opačnej strane relatívne rovinaté a slnkom zaliate Sklenianské lúky. 
 Zo skaly sme mali na dohľad Handlovú a jej strážcov bratov Gríčovcov.
 O kúsok ďalej sa rozprestierala Prievidza.
 Zo Sklenianských lúk bol výhľad ešte o trošku krajší. Kochali sme sa hrebeňom Kremnických vrchov, na ktorom sme rozpoznali okrem iného Vyhnatovú 1283 m.n.m.Skalku 1231 m.n.m. a Zlatú studňu.
 Na severe boli neprehliadnuteľné čiastočne zasnežené vrcholky Malej Fatry a je dominanty Veľký Kriváň 1709 m.n.m.Chleb 1646 m.n.m.
A v neposlednom rade na severo-východe máme Tlstú, Ostrú a tiež ešte trošku zasneženú Krížnu 1574 m.n.m. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára