piatok 27. marca 2015

Prechod z CHOPKU 2024 m.n.m. na CHABENEC 1955 m.n.m. popod DEREŠE 2004 m.n.m. a POĽANU 1890 m.n.m., cez vrch KOTLISKÁ 1937 m.n.m.

Hlavným cieľom víkendového výletu je masív Chabenec 1955 m.n.m., ktorý patrí medzi najmohutnejšie vrcholy Nízkych Tatier a je šiestym najvyšším bodom tohoto pohoria. Hrdo si hovie na hlavnom hrebeni medzi štítom Kotliská 1937 m.n.m. a jeho menším bratom Malým Chabencom 1840 m.n.m.
Štartovali sme od vrchnej stanice lanovky na Chopku, kde sme sa my lenivci vyviezli za 15e/2015 a rozhodli  sa pustiť  traverzom po vrstevnici bez pásov popod Dereše, po južnom úboči Liptovskej hole až niekde pod sedlo Poľany.
Tu zakladáme pásy a ďalší postup je nám nadhľad a to do Krížskeho sedla a následne už po hrebeni na kopček Kotliská, kde začiatok je iba mierne stúpanie a až ku koncu tesne pod vrcholom sa to trošku pritvrdzuje na náročnosti.
Z končiara za pekného počasia sú nádherné výhľady na Skalku a jej "kolmé" steny, ktoré sú výzvou každého freeridera.
Pohľad na spomínanú Skalku a jej možný výstup. Zdatnejší skialpinisti si môžu spraviť miernu zachádzku a zdolať piaty najvyšší vrch Nízkych Tatier, ale to sa nás netýka a tak postupujeme ďalej po hrebeni na Chabenec.
Z vidinou masívu Chabenca sa nám oveľa ľahšie postupuje, lebo sme motivovaný tým, že z tadiaľ to už pôjde len na dol až k útulni Ďurková, kde sa poriadne občerstvíme a prenocujeme tam. Ale na druhej strane nám postup trošku znepríjemňuje silný vietor, čo tu nie je nič neobvyklé.
Vrchol Chabenca je prevažne rovinatý a táto oblasť leží v chránenom pásme a je tu zakázaný pohyb skialpinistov, lyžiarov a iných simpatizantov zimného športu. Južné a severné úbočie je zimoviskom Kamzíkov, ktorí sú zákonom chránený a tak by sme ich nemali rušiť, ale hádam by sa nám dalo odpustiť prechod hrebeňom (v tichosti) pozdĺž napichaných palíc.
Náčrt postupu od Chopku až na Chabenec, kde najnáročnejšími etapami sú úbočie vrcholu Kotliská a Chabenca. Spolu to robí asi 300 výškových metrov na 10 km. Počítam po Ďurkovú útulňu.
Cestou späť je to už náročnejšie, cca 450 výškových metrov, umocnených cvičenými opicami, ktoré sme si upli na plecia po noci v útulni a teraz ich musíme trepať až domov.

Na bezproblémový návrat až na parkovisko Krúpová je dobré od sedla Poľany si ešte vyšliapať na najbližšiu vyvýšeninu cca. 1932 m.n.m. a až z tadiaľ sa pustiť traverzom dole ku vleku, ktorý končí pod Derešmi a tam sa rozhodnúť kade ďalej.














Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára