pondelok 22. júna 2020

OSTRÁ 1247 m.n.m. cez Konský dol a Muráň

Ostrá 1247 m.m.m. je výrazný skalnatý vrchol na západnej hranici Veľkej Fatry a  z hrebeňa ostro kontrastuje z Turčianskou kotlinou.
Auto sme zaparkovali povyše centrálneho plateného parkoviska pri hoteli Gader, ktoré bolo zadára. Chvíľku po asfaltke po žltej a potom na moste cez Gaderský potok doprava po modrej do Konského dolu.
Zozačiatku vedie cesta cez les pomedzi skalné bralá, dá sa povedať, že je to vlastne taká uvoľnenejšia a širšia tiesňava. Keď sa začne terén priostrovať, napovedá nám to, že už sme v blízkosti Muráňa. Pod Muráňom sa cesta rozvetvuje. Doľava po modrej cesta vedie na Tlstú 1373 m.n.m.  My sa vyberáme doprava po žltej, ktorá vedie na Ostrú.
Ďalšia etapa vedie popod rôzne skalné útvary a steny. Z vrchu dole sa občas sypali kamene tak si treba dávať pozor. Netušili sme prečo sa to deje, ale neskôr sme sa to dozvedeli.
Na jednej z protiľahlých skál sme si dali pauzu a tam sme vinníka prichytili. Na okraji skalnej steny sa pásol kamzík a kopýtkom to tam rozhrabával a púšťal dole.
Na fotke je naznačený výstup z Konského dolu popod Muráne a ďalej doprava popod spomínané bralá a cez severné zalesnené svahy až do sedla Ostrej.
Opačná-južná strana hrebeňa je už o niečom inom. Otvorila sa nám nádherná scenéria. Strmé trávnaté úbočia, z ktorých vytŕčajú stromčeky a malebnú kompozíciu dotvárajú hrdo stojace skalné útvary hrebeňa Ostrej.
Zo sedla vedie cesta strmo hore a začína sa troška skalolezenia. Chodník končí pod kolmou stenou, ku ktorej vedie reťaz. Bol som tu prvý krát a vravím si hotovo. Sledoval som reťaz a zočil malé skalné okienko. Tak idem sa doň aspoň pozrieť. 
Na druhej strane ma čakalo prekvapenie. Cesta ďalej pokračovala a nie len to, otvorili sa nám nádherné výhľady na Turčiansku kotlinu. 
Od skalného okna ešte zopár exponovaných metrov a sme pri kríži.
Za krížom sa hadí Blatnická dolina, na ktorú dozerá Drieňok a úplne vzadu na horizonte máme masív Flochovej 1317 m.n.m.
Boli sme  kuknúť aj ďalej na Zadnej Ostrej, skade sa  ide po zelenej cez Bágľov kopec a Lubenú na Tlstú. Zo Zadnej sa nám naskytol blik na hlavný hrebeň Veľkej Fatry: Krížna 1574 m.n.m. , najvyšší bod  Ostredok 1596 m.n.m., Ploská 1532 a Borišov 1510 m.n.m.

Tlstá 1373 m.n.m a Lubená 1414 m.n.m., kde na Lubenej je vrcholová tabuľa z nápisom Bágľov kopec, ale na troch rôznych mapách sa uvádza vrchol ako Lubená, tak kto má teraz pravdu?









Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára