utorok 3. marca 2020

Skalný hríb -ČERTOVSKÁ SKALA

Čertovská skala sa nachádza v chránenom území BOKY - čo je vlastne strmé  úbočie na južnej hranici Kremnických vrchov, medzi Budčou a Hronskou Dúbravou. 
 Na diaľničnom exite 137 pri Budči resp. pri Čertovskej kolibe, ktorú sa nedá prehliadnuť schádzame na okresnú cestu smer Budča. V časti Sietno, kde sa nachádza aj smerovník, parkujeme auto a vyrážame po zelenej k balvanu.
 Počasie bolo sychravé, čo znamená, že terén bol rozbahnený a šmykľavý. Po čase nás chytil dážď a neskôr dokonca krátke sneženie. Ale to nás neodradilo a šli sme ďalej.
 Traverzom postupujeme v bez zásahovej zóne, čo je poznať na prvý pohľad. Ale cesta bola našťastie poprepilovaná.
 Na tomto území rastú až 200 ročné duby cerové a tu je ich najsevernejšia hranica výskytu. Mnoho z nich je popadaných po zemi a vytvárajú tak dojem pralesu.
 Turistická trasa vedie striedavo cez les a lesostepi. Výhľady na okolie je tu obmedzené, ale vo vnútri lesa je čo obdivovať. Skalné bralá, trhliny a kamenné hríby stoja za pozornosť.
 Takisto aj kamenné moria, ktoré sú rozsypané v úžľabinách a pomaly "tečú" dole je pozoruhodný zážitok. Kamene obrastené hebkým machom, pretínajú zeleno značenú cestičku smerom ku balvanu.
 Keď sa terén začína rapídne dvíhať, to nám naznačuje, že sme už nablízku cieľa. Konečne sme došli na strmú kamennú čistinku a hneď nám zabil do očí balvan, ktorý má asi 7 ton. Je to vlastne skalný hríb. Sú to dve horniny,  tá konzistenciou tvrdšia sa nejakým procesom dostala na ten menej stabilnejší podklad, ktorý sa počas dlhých rokov zvetrával a následne s neho ubúdalo. Styčná plocha, ktorá je len okolo 60cm x 40 cm je chránená klobúkom a tak by to tu ešte zopár storočí mohlo vydržať.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára