nedeľa 16. februára 2020

PUSTÝ HRAD 629 m.n.m. v Sklených Tepliciach

Samotný kopec, na ktorom sa nachádzajú ruiny hradu sa volá Pustý hrad 629 m.n.m. Ono tam vlastne žiadny hrad už nie je, len nepatrné ruiny múru. A keby to nebolo vyznačené na mape tak by som si to asi ani nevšimol.
Túru sme začali na zastávke v Sklených Tepliciach. Nasledovali sme žltú značku, ale z nejakého dôvodu na dôležitej križovatke bola neodborne zatretá červenou farbou. Takže treba sledovať elektrické stĺpy, na ktorých je červená a žltá značka. Keď žltá zmizne (zatretím) a zostane len červená na moste cez potok Teplá, treba odbočiť doľava.
 Ďalej vedie cesta pomedzi domy a následne strmo do kopca až k prvému vysielaču mobilného operátora. Tam sa to zmierni a naskytujú sa nám prvé výhľady.
 Pri smerovníku Pod Pustým hradom na okraji lúk nad Repíšťom, pokračujeme ďalej po zelenej.
 Za pár minút pletieme nohami doprava na zvážnicu, ktorá nás dovedie na rázcestník Pustý hrad. Je to tu dobre značené, teda okrem tej žltej na začiatku, takže nie je sa čoho báť.
 Zrúcaniny splynuli za stáročia s kopcom v jedno. Na relatívne strmý vrchol sa ide po obvode vľavo.
 Vrchol je čiastočne zalesnený a tak výhľady sú obmedzené. Ale čo to vidieť. 
 Trocha som sa po vrchole a priľahlých úbočiach poprechádzal z úmyslom nájsť nejaké ruiny, ale veľa som toho nenašiel. Neskôr som sa dočítal, že ruiny hradu boli rozobrané a z nich postavený kostol v Tepliciach. Asi vtedajší veriaci nedostali dotácie z "riaditeľstva" na stavbu božieho stánku.
 Od veľkého parkoviska na konci dediny nám to trvalo asi hodinu a pol a prekonali sme cca 300 výškových metrov na troch kilometroch. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára