pondelok 18. júla 2016

MORSKÉ OKO 618 m.n.m.

Najstaršie oficiálne pomenovanie jazera sa dochovalo v roku 1784 (tzv. Jozefínske mapovanie) v podobe Blatné jazero (Blatto teich).
 Pod pomenovaním Morské oko sa jazero uvádza až na mapách z tzv. Františkánskeho mapovania v roku 1826. Keďže názvom morské oko sú v odborných kruhoch označované jazerá ľadovcového pôvodu a toto takým nie je tak sa mu vedci snažili dať iné pomenovanie ako napr: Beskydské jazero (rok 1786), Sninské či Remetské jazero (rok 1907).Nakoniec bol v roku 1933 prijatý oficiálny názov Veľké Vihorlatské jazero, ktoré patrí dodnes.
K vzniku jazera došlo mohutným zosuvom východných svahov Motrogonu a Jedlinky, ktoré zahatili doliny potoka Okna.
Vytvorila sa tak prírodná bariéra a zahradená časť sa naplnila vodou. pôvodná prirodzená hrádza bola v sedemdesiatich rokoch umelo zvýšená o päť metrov, čím sa rozloha pôvodných cca 7 ha zväčšila na terajší stav.
V súčastnosti má toto jazero dĺžku 750 m a hĺbku asi 25 m. Jazero má tvar nepravidelnej päťcípej hviezdy a vodou ho dotuje päť stálych prítokov. Nachádza sa v nadmorskej výške 618 m.
Toto malebné jazierko je najväčšie jazero v Karpatoch a zároveň tretie najväčšie prírodné jazero na Slovensku. Väčšie je už len Štrbské a Hincovo pleso vo vysokých Tatrách.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára