nedeľa 29. septembra 2013

ROSSKOPF 2189 m.n.m.

Rosskopf alebo po Taliansky Monte Cavalo je preslávený hlavne lyžiarským strediskom, ktoré sa na ňom rozprestiera. Ale aj v lete tento kopec poskytuje množstvo možností na túry, ale aj iné aktivity pre malých aj veľkých.
Pre tých lenivejších ťahá lanovka z mestečka Sterzing a z konečnej stanice lanovky to na vrchol už nie je ďaleko. Troška časovo náročnejšia vychádzka je z dedinky Gossensass, kde sa túra začína za železničnou stanicou. Popri futbalovom ihrisku, na ktorého konci odbočíme doprava a potom popri potoku cez les asi desať minút, kde už bude značenie na smer Walming Alm.
Pri salašoch zvaných Walming bočíme doľava a po pol hodinke prejdeme cez hrebeň ku krásnemu jazierku, skade je nádherný výhľad na kotlinu, v ktorej sa rozprestiera už spomínané Alpské mestečko Sterzing.
Ani sa mi stade nechcelo odísť, ale zvedavosť bola silnejšia a tak sa vyberám smerom na západ. Po hrebeni na ceste na vrchol, sú rozmiestnené samé atrakcie pre turistov, no veď som už spomínal, že si tu prídu na svoje všetky generácie.
Z vrchu je ozaj  nádherný panoramatický výhľad na všetky svetové strany. Na juhu sa nám hrdo týčia Talianské Dolomiti  so známymi vrcholmi ako napr: Drei Zinnen, Peitlerkofel 2875 m.n.m.  alebo skupina vrcholov zvaných Geisler.
 Na západe v Sarntalských Alpách sa nedajú prehliadnuť kopčeky ako Zinseler 2421 m.n.m., Oetschspitze  2590 m.n.m., Sarner Weisshorn 2705 m.n.m. alebo Hochwart 2746 m.n.m.
Severná strana mne najbližšia ,nám poskytuje pohľad na Stubai Alpy a to masív Tribulaun, Hoher Lorenzenberg, Kreuzjoch a v neposlednej rade Grubenkopf.
Na východe sú to AmthorspitzeWeissspitze, Wolfendorn a za nimi v Zillertalských Alpách sa hrdo týči Hochfeiler.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára