nedeľa 2. júna 2013

VOJŠÍN 819m.n.m.

 Vojšín s nadmorskou výškou 818,9 m, je tretím najvyšším vrchom Pohronského Inovca. Zároveň je veľmi peknou vyhliadkovou lokalitou. Na horizonte sa od juhozápadu až na sever  ťahá Chránená krajinná oblasť Ponitrie. Jej súčasťou sú pohoria Tríbeč s najvyšším vrchom Veľký Tríbeč 828 m.n.m. ťahajúce sa od Nitry až po veľkopoľskú dolinu, kde plynulo prechádza do pohoria Vtáčnik s rovnomenným najvyšším vrchom.
Z Novej Bane som sa vybral autom smerom na Veľkú Lehotu, ešte pred vrcholom chotára som odbočil vpravo smerom na novo vystavané chatky. Popri nich pokračujem rovno a stále po hlavnej až na koniec asfaltky. Tam na otočke alebo veľkom parkovisku som nechal auto.
Postup cez les sa tu strieda z vychádzkami po lúkach. Nič náročné. Treba len dobre sledovať značenie lebo miestami nie je žiadny bod, na ktorom by mohlo byť umiestnené. Napríklad na rozsiahlych lúkach.
Náhodou som sa vybral na tento výlet v čase keď kvitne Poniklec. Táto oblasť je prírodná rezervácia, práve kvôli tomuto kvietku, lebo je to najsevernejšia oblasť na Slovensku, kde sa vyskytuje.
Na Vojšín vedie aj náučný chodník z ôsmymi zastávkami. Jeho dĺžka je asi 13 km a za štyri hodiny sa prekoná cca 370 výškových metrou. Začína v Novej Bani v časti Stará huta.
Pohľad z Drozdova







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára