nedeľa 6. februára 2022

Skitouring z dedinky Nevoľné 710 m.n.m. cez Kremnický štít 1008 m.n.m. na SMREČNÍK 1244 m.n.m.

Smrečník 1249 m.n.m., niekde uvádzané 1244 m.n.m. je siedmy najvyšší kopec Kremnických vrchov. Je spolu s Velestúrom 1254 m.n.m. súčasťou masívu Zlatej studni 1265 m.n.m.
Túru na lyžiach začínam medzi Kremnicou a dedinkou Nevoľné. Tesne pred Nevoľným smerom z Kremnice je 180° zákruta, na ktorej parkujem auto. Je to tam dostatočne široké, aby som tam nezavadzal.
Lesnou zvážnicou sa vydávam nakoniec údolia, kde bočím doľava hore.
Prichádzam na križovatku, kde sú už prvé smerovníky, smerom na Kremnický štós. Vychádzam na lúky a terén sa značne zmierňuje.
Navrchu Kremnického štósu je to skoro rovina. Poza veľký murovaný "senník"  smerujem ku vzdialenému tyčovému značeniu.
prichádzam na žltý turistický chodník, ktorý je na rozsiahlych lúkach značený na vysokých drevených tyčiach, podobne ako na hôľnatých hrebeňoch.
Pred vstupom do lesa je starý smrek, na ktorom je pár opatrení ohľadom ochranného pásma na Kremnickom štóse. Lokalita je chránená na vedecko-výskumné, náučné a kultúrno-výchovné ciele.
Vchádzam do lesa a terén sa mierne dvíha, ale iba po Kremnický štít 1008 m.n.m. 
Nasledujúca etapa je zase skoro rovina. Až po križovatku "Slobodné" sa postupuje cez riedky porast  a lúky.
Pri Slobodnom sa dostávam na mechanicky upravovanú bežkársku trať južného okruhu, ktorá vedie až ku križovatke "Trojica", kde sa napojím na modrú- smer chata Hostinec.
Južný okruh : Slobodné- Trojica.
Ďalšou zastávkou je legendárna chata Hostinec, ktorá kedysi slúžila na oddych a presedlávanie koňov na trase Banská Bystrica a Kremnica, lebo práve tadiaľto, údajne  viedol ťah medzi týmito banskými mestami.
Od chaty Hostinec je to na Smrečník 1244 m.n.m. už len kúsok. Z jeho vrcholu sú celkom pekné výhľady, čo je na Kremnické vrcholy dosť neobvyklé. Je to celkom záhadný kopček, na ktorom sú rôzne vyobrazenia Slovanských kľúčových postáv. Tento vrch je spätý so susedným vrcholom Velestur 1254 m.n.m., ktorý už vo svojom názve má Slovanských Bohov a na ktorom sa nachádza aj slávne Runové písmo.