nedeľa 26. mája 2013

Z KRÍŽNEJ CEZ OSTREDOK NA BORIŠOV


Veľká Fatra je krajinný celok geomorfologickej Tatransko-Fatranskej oblasti, ktorá sa nachádza v centrálnej časti Slovenska. Patrí medzi najrozsiahlejšie a najtypickejšie jadrové pohoria Slovenska, kde sa zachovalo mnohotvárne a málo narušené prírodné prostredie. Pre jedinečné prírodné krásy a zachovalosť územia bola Veľká Fatra vyhlásená v roku 1973 za chránenú krajinnú oblasť a v roku 2002 za národný park s rozlohou 40 371 ha a s ochranným pásmom o rozlohe 26 132ha.
My sme sa vybrali od hotela Kráľová studňa. K hotelu sa sa dá dostať aj autom, ale nie je to nič príjemné. Asvaltová cesta sa strieda s cestou rozbitou od vody, ktorá tvorí väčšiu časť štreky, ale terénne vozidlo by nemalo mať žiaden problém, keď že my sme ho nemali, tak tých 15km z hlavnej cesty k hotelu, nemalo konca kraja.
 V hoteli je žiadúce zaplatiť poplatok za prejazd autom cez hory k hotelu a samotné parkovanie. Prvým našim cieľom bol známy kopček Krížna 1574m.n.m. Takže sa vydávame od hotel cez Kráľovu studňu Cestou hrdinov SNP na vrchol, čo nám trvalo asi hodinku. Na samotnom vrchole je vybudovaný vojenský vysielač. Z vrcholu sa nám to už pekne otvára a máme pred sebou začiatok Veľkofatranskej magistráli.
 Ďalším našim medzi cieľom je Ostredok 1592m.n.m. , ktorý je zároveň aj najvyšším bodom Veľkej Fatry, ale keď na ňom stojíte ani vám to tak nepríde. S Krížnej na Ostredok je to asi 50min. cesty. Naskytuje sa nám tu nádherný panoramatický výhľad a v pozadí vidno už aj náš cieľ Borišov.

Počas celej cesty sú pozapychované vysoké palice, ktorých sme sa držali a tie nás viedli cez toto pohorie. Za suchým vrchom je klesanie až po Chyžky 1340m.n.m. S tadiaľ sú dve možnosti na ďalší postup na Borišov. A to po  modrej traverzom po pod Ploskú  alebo po červenej na vrchol Ploská a potom dole ku chate pod Borišovom.

Pri pohľade na chatu pod Borišovom sa na rozsvietili oči a tešili sme sa na patričné občerstvenie v nej. V chate je možnosť ubytovania, ale my sa zase vraciame naspäť z kadiaľ sme prišli a to znamená ešte štyri a pol hodiny pred nami.
(:-D

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára