utorok 31. decembra 2019

Skialp SCHARECK 2606 m.n.m.

 Schareck 2606 m.n.m. je šuter, na ktorého úbočiach sa rozprestiera lyžiarske stredisko Heiligenblut . Tento kopček je hrdým členom pohoria Vysoké Taury (Hohe Tauern) v Rakúskych Alpách.
 Východiskovým bodom je parkovisko na Mittelstation Rossbach. Je to miesto, kde sa platí mýto ak chcete prejsť vysoko Alpskú cestu (Hochalpinstrasse). Najvyšší bod tej štreky je tunel Hochtor cca 2500 m.n.m.. Samozrejeme  kvôli snehu je táto cesta od novembra do mája zatvorená. Modernejšie autá vás na túto skutočnosť budú upozorňovať už v Heiligenblut-e, ale po tieto platidla a ešte troška ďalej je možné ísť.
 Cez noc padlo asi 40cm nového snehu a tak volím bezpečnejšiu variantu turistiky pod krídlami lyžiarskeho strediska. Ale zjazdovky obchádzam ako sa to len dá. Takže sa držím vpravo a pomaličky si prešliapávam stopu v hlbokom snehu.
 Stále paralelne kopírujem zjazdovku v otvorenom teréne, občas v lese a občas mimo neho. 
 Za chatou sa napájam na stopu, ktorá ma bude viesť až na vrchol. Dobrá stopa nie je zlá, keď som v tomto teréne prvý krát. Zanedlho pretínam zjazdovku a pomedzi lavínové zábrany sa dostávam pod lanovku. Koncová stanice lanovky leží v sedle a na ľavej strane sa týči vrchol. Aj keď kríž je osadený na pravej pre turistov lukratívnejšej strane sedla.

 Z vrcholu sa mi naskytol výhľad na spomínaný Hochtor, ktorý spája Korutánsko so Salzburgom. Na fotke je vidno aj kontúry cesty, ktorá ústi do tunelu. V zimnom obdobý sa po tejto ceste lyžuje.
 Na západe na seba upozorňuje najvyšší vrchol Rakúska Grossglockner 3798 m.n.m. 
 Túru radím do stredne ťažkých výletov. Na vrchol to činí do 1000 výškových metrov. Lavíny sú nevyspytateľné, ale minimálne tu, po čerstvom snežení na kritických miestach lavíny odpaľujú a preto po čerstvom snežení je táto túra bezpečnejšia ako niekde vo voľnom teréne.