nedeľa 22. januára 2012

HEILIGENBLUT

Lyžiarske stredisko Heiligenblut sa nachádza vo Vysokých Taurách v Rakúskom Korutánsku(Kärnten) . Rozprestiera sa pod najvyšším vrchom Východnej ríše Grossglocknerom 3798m.n.m. Spodná stanica je v dedinke Heiligenblut, ktorá v preklade znamená svetá krv. Táto studená dedina, v ktorej slnko je vidieť len zriedka, žije turistickým ruchom. Lyžovačka je situovaná na dvoch kopcoch, na ktoré sa dostaneme s lanovkou. Na Mittelstation Rossbach 1752m.n.m. sa treba rozhodnúť, na ktorý s tích kopcov pôjdeme lyžovať. Z vlastnej skúsenosti by som odporúčal najskôr ísť na Schareck 2604m.n.m., lebo tam slnko svieti hneď od rána a potom niečo spapať a ísť na Hochfleiss 2902m.n.m. ďalej pokračovať v lyžovačke.


Z Mittelstation sa na Hochfleiss dostaneme Tunnelbahn-om, ktorým sa popod horu prepravíme na začiatok údolia, skade sa nám otvorí nespočetne veľa možností na lyžovanie po upravených zjazdovkách, ale ja  mimo nich v hlbokom snehu pre freeriderov.
S takouto zavesenou lanovkou v tuneli som sa stretol prvý krát. Je to podla mňa taká zaujímavosť v tomto stredisku, ktorá sa oplatí vidieť. V prípade túry na lyžiach zo začiatkom práve tu, stojí lístok na tento tunnelbanh 6 éčiek(2012) a z Heiligenblut na Mittelstation tiež toľko. Ale kto má dobré auto tak sa môže vyviesť až po spomínanú medzi stanicu a ušetriť tak 6 euro (:-)
Z Fleissalmu pokračuje ďalej lanovka, nazývaná Fleissbahn do výšky 2470m a ak máme šťastie a je pekné počasie tak sa môžme kotvou dostať na hochfleiss 2902m. Táto kotva v prípade, že pár dní pred tým snežilo je spustená do prevádzky až okolo desiatej-jedenástej hodiny  kvôli lavínam, ktoré musia najskôr poodpalovať-tiež zaujímavé vidieť. S tejto strany sa naskytuje výhľad aj na stenu Scharecku, ktorú si vychutnávajú skúsený freerideri v neupravených podmienkach a práve preto tu na Hochfleissi odpalujú lavíny tak neskoro, lebo najskôr ich umelo spúšťajú práve tam.

Takúto freeride arénu a podobných 25ha neupravených kopcov nám poskytuje toto lyžiarske stredisko, ktoré sa nachádza len 500km od Bratislavi. Tento zimný raj disponuje ešte 9. ľahkými zjazdovkami, 40. stredne ťažkými a 6.ťažkými čiernymi zjazdovkami.
Na Schareck sa vyvezieme z Mittelstation lanovkou skade je ešte možnosť sa dostať Panoramabahn-om do ďalšieho údolia, a ďalej kotvou z Fallbichl 2200m sa vyviesť na Viehbuehel 2420m. Tam sa nachádza jedna veľmi ľahká zjazdovka pre začiatočníkov a zaujímavá je tým, že sa rozprestiera na ceste, ktorá je otvorená len v lete a vedie cez hochtor 2506m.n.m.(vysokú bránu) do Salzburgu. Kto tade už autom išiel tak je tom príjemný zážitok sa tade v zime lyžovať a pozrieť si to tam z inej perspektívy.
Výhľad zo Scharecku je nádherný a zahrňuje aj pohľad na grossglockner. V tomto stredisku je naozaj čo vidieť a je tu milión možností ako stráviť dovolenku. Sezónu začali  2.12 a trvá do 15.4.2012, vleky a lanovky ťahajú od 9:00 do 16:00.

Fallbichl a panoramabahn

Dovolenku v tomto stredisku, ktoré sa rozprestiera od 1301m.n.m. do 2902m.n.m. hodnotím veľmi pozitívne až na reštauráciu na Scharecku, kde si nemáte naozaj čo vybrať a preto odporúčam radšej menej moderné, ale zato atmosférou príjemnejšie chaty priamo na kopcoch, v ktorých nájdete typické jedlá pre ten daný región. Chcel by som sa poďakovať ľuďom , u ktorích sme boli ubytovaný v apartmáne(:-D , domáca kuchyňa bola vynikajúca a vedúci veľmi príjemný pán. Viacej infošiek tu:          

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára