piatok 22. júla 2011

GROSSGLOCKNER 3798 m.n.m.


Pohľad z Kals am Grosglockner na najvyšší vrch Rakúska Grossglockner


Grossglockner je najvyšší vrch v Rakúsku. Meria okolo 3798m.n.m.. Na jeho zdolanie sme sa vybrali v 5 člennej skupine. Ja, horský vodca a traja známy. Horský vodca obvykle vezme pod svoje krídla len dve osoby, ale keď že bol s nami ešte jeden vodca pre vysokohorskú turistiku, tak súhlasil s výstupom v päť člennej skupine.

Fotené z druhej strany Kals am Grossglockner z Hochalpinstraße nad malebným mestečkom Heiligenblut.

 Dopravili sme sa autom do dedinky Kals am Grossglocker okolo 1300 nad morom. Stadiaľ sme vyrazili na chatu Stüdel hütte 2802m.n.m.,                                                                                                                                                                                                    
  Keď sme vyrazili bola ešte tma. Náš nasledujúci cieľ bola najvyššie položená chata v Rakúsku Erzherzog-Johann-Hütte 3454m.n.m. Pri nej sme nasadili mačky a vytiahli cepíny a pokračovali na náš vysnívaný cieľ Grossglockner v preklade "Veľký zvon".
 Od  chaty to bolo asi ešte 2 hodiny. Bezpečne sme sa po snehu dostali pod vrchol, kde sme zložili mačky a pokračovali ďalej bez nich. Posledná časť výstupu bola asi najnáročnejšia. Človek so strachom z výšky by asi nemal absolvovať tento výstup.
 Hore bolo nádherne, počasie nám vyšlo a tak sme boli všetci nesmierne šťastný, že to takto dopadlo, aj keď sme nemohli zabudnúť na zostup, ktorý je veľa krát nebezpečnejší ako výstup.              

Na tento zážitok nikdy nezabudnem, bol to nádherný výlet, ktorý by som odporučil všetkým. Ako je vidieť na fotke, účasť  Slovákov pred nami je istá (:-D Veľmi som sa potešil, keď som to uvidel a nechcelo sa mi ani veriť.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára