nedeľa 27. januára 2019

Skitouring na kopček VOJŠÍN 819 m.n.m.

Vojšín 819 m.n.m. je treťou najväčšou pumou v pohorí Pohronský Inovec. Bol som sa tam už raz pozrieť, ale v lete, link tu . Rozhodol som sa, že ho okuknem aj v zime na lyžiach.
Štartoval som z chatovej oblasti na chotári, presnejšie z protiľahlého kopca, kde som sa napojil na modrú turistickú značku, ktorá vedie z Veľkého Inovca . Poza družstvo som sa presunul po relatívnej rovine do sedla Kuchyňa, kde sa križuje zelená značka, vedúca z Novej Bane do Veľkej Lehoty z mojou modrou. 
 Ďalej sa postupuje striedavo cez lúky a lesy. Na fotke hore v pozadí je Veľký Inovec, pod ktorým sa rozprestiera lyžiarske stredisko Drozdovo .
 Začalo snežiť a všetko stíchlo, čo len umocňovalo krásnu atmosféru a scenériu zimnej krajiny. Bola to typická zimná túra na lyžiach. Chvíľku hore potom zase dolu.
 Na desiatich kilometroch som prekonal asi 350 výškových metroch-taká nedeľná prechádzka. 
 Troška sa dalo zalyžovať z Vojšínu dole a potom ešte trochu horšie z Bačových jarkov po sedlo Kuchyňa, kde to bolo dosť o posúvaní sa.
Bol som sa pozrieť aj na lyžiarsky vlek, ktorý leží nad Malou Lehotou. Neviem či ešte funguje a ak                                                       to  niekto viem nech mi napíše prosím.

Skialp túra z lyžiarskeho strediska ČACHOVO cez SELČIANSKÝ DIEL 935 m.n.m. na PÁNSKY DIEL 1100 m.n.m. (Šachtičky)

Štartovali sme z parkoviska lyžiarskeho strediska Čachovo, ktoré sa rozprestiera na juhu Starohorských vrchov. Skoro ráno na tratiach ešte nebolo nikoho, ale aj napriek tomu sme sa snažili ísť mimo nich.
Nad strediskom križujeme Fugerov dvor a ďalej pokračujeme po upravenom svahu až na Selčiansky diel. Úplne ideálna túra pre začiatočníkov. Zo začiatku sa šlape popri zjazdovkách a potom až hore na Selčiansky diel po upravovanom svahu, ktorý ratrakuje asi samotné stredisko. 
Zo Selčianskeho dielu ďalej po žltej smerom dolu, to znamená, že je lepšie si dať pásy dolu a zlyžovať až ku hlavnej ceste, ktorá vedie k hotelu Šachtička a k parkovisku strediska. Pri ceste je malé parkovisko. Oproti nemu je spodná stanica hlavného vleku. 
Takže je potrebné prejsť na druhú stranu, opäť sa zapnúť a cez dráhu vleku pretraverzovať doľava na lesnú zvážnicu, ktorá vedie na južnú stranu Pánskeho dielu. 
Zvážnica tiahla cez zmiešaný les a vyústila na spomínanom svahu južnej strany Šachtičiek. Ďalej sme postupovali doprava hore popri vleku až na vrchol. Tento vlek má takú jednu zaujímavosť a to že v jeho polovici je zákruta, normálne je zatočený doľava. Keď som sa tam učil lyžovať, tak to bola pre mňa nočná mora, keď som sa k tej zákrute blížil.
Na vrchole je aj bufet a  ak je otvorený!! dá sa tam občerstviť. Potom zase pásy dole a nasleduje zjazd cez severný svah k hotelu a potom doprava dole ku stanici hlavného vleku. 
pohľad na Pleše 988 m.n.m.
Od vleku cestou späť je to už to isté, ale v opačnom poradí. Za seba musím povedať, že to bol pekný výlet. Tri výstupy a tri zjazdy. Prekonali sme asi 14 km a cca 800 výškových metrov.