streda 7. novembra 2018

VEĽKÁ JAVORINA 970 m.n.m. a HOLUBYHO CHATA

Veľká Javorina je najvyšší pánko v pohorí Biele Karpaty, ktoré patria do Vonkajších Západných Karpát. Toto pohorie leží na hraniciach, ktoré ale nerozdeľujú, ale spájajú nás Slovákov a Čechov.
Na jej vrchole sa nachádza rovnomenný vysielač a je k nemu prístup po asfaltke. Takže túrka je vhodná aj pre maminky s kočíkmi. Autom sa dá dostať až ku Holubyho chate a stadiaľ je to už len polhodinka na vrchol. Ideál pre rodiny s deťmi.
Na svahoch Javoriny sa nachádza aj lyžiarské stredisko, ktoré disponuje troma vlekmi. Nelyžoval som tu ešte, ale od chaty svahy vyzerali v pohode. 
Vysielač má zaujímavú históriu, ale to je mimo môj rámec. Poviem len, že má okolo 80 metrov a že začal šíriť signál už v roku 1958 samozrejme vtedy nemal takúto podobu, ale meral iba 15 metrov. No časom nároky stúpali a tak aj vysielač priamo úmerne rástol.
Pri vysielači končí aj asfaltka a ďalej po plochom vrchole, popri hranici, vedie spevnená cesta. Na konci relatívnej roviny sú nejaké tie pomníky a každoročne sa tu stretávajú Česi a Slováci, aby si pripomenuli, že sme bratia.
Z vrcholu sú viac-menej lepšie výhľady na Moravu. Aj keď my sme prišli v jesennom obdobý, keď všade sa rozprestierala nízka inverzná oblačnosť a tak moravské dedinky boli pred nami skryté.
Ako som už spomínal pod vrcholom na východnom svahu v nadmorskej výške 920 m. si hrdo hovie unikát, v minulosti útulňa v dnešnej dobe je  už klasifikovaná ako chata.
Chata je pomenovaná po evanielickom farárovi Jozefovi Ľudovítovi Holubymu, ktorý bol aj významný botanik na tomto území Javoriny. Slávnostne ju otvorili 6. júla 1924, ale za pár rokov vyhorela a postavili na zachovalých základoch novú.
My sme túto chatu navštívili mimo hlavnej sezóny a ešte k tomu po víkende v pondelok. Tým chcem naznačiť, že nepripravenú kuchyňu nebudem hodnotiť. Dali nám najesť a to je hlavné. Žial musím podotknúť, že tie záchody sú pôvodné a zišla by sa im nejaká tá finančná injekcia.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára