sobota 28. novembra 2015

Septembrový výlet v Slovenskom Raji: ZEJMARSKÁ ROKLINA


 Zejmarská roklina je jediná sprístupnená tiesňava v južnej časti Slovenského raja a pýši sa aj iným prvenstvom a to, že je aj najkratšia. Leží na Juhovýchodných okrajoch  planiny Geravy s najvyšším bodom 1032 m.n.m.
Nástup do rokliny sa nachádza v časti Biele vody, medzi dedinkami Mlynky a Dedinky. V spomínanej časti Biele vody na konci cesty vybudovali  redukačné centrum a základnú školu. V ich blízkosti stojí malý drevený turistický prístrešok, pri ktorom začína dobrodružstvo.
 Takže sa hore vyberáme po modrej, vždy sa ide len proti toku potoka, ktorý sa ženie roklinou a miestami padá z previsov a vytvára vodopády zvané Nálepkove. 
 Pri prechode si treba držať odstup od ostatných turistov hlavne od tích nedisciplinovaných, ktorý si to skracujú rôznymi cestičkami a zhadzujú kamene na tích pod nimi.
 Na konci rokliny a teda na vrchu planiny sa nachádza obrovská chata Geravy, v ktorej je možnosť ubytovania a občerstvenia sa.
Ako som už spomínal vždy sa ide iba proti toku potoka to znamená, že sa tadeto nedá vracať. Takže od chaty Geravy sa treba vybrať po zelenej do obce Dedinky a potom z tade autobusom alebo po červenej späť do obce Mlinky časť Biele vody
BERGHEIL

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára