pondelok 27. mája 2019

SITNO 1009 m.n.m. a chata Andrea Kmeťa

Nadišiel čas aby deti pokorili svoju prvú tisícovku. Vybral som im kopček Sitno, na ktorý sme sa vybrali z Počúvadla. Sitno 1009 m.n.m. je najvyššia hora Štiavnických vrchov a už som raz o ňom písal, ale vtedy som sa vybral zo sedla krížna . 
Takže auto sme nechali na miestnom parkovisku, ktoré bolo zadarmo, keďže ešte nezačala sezóna. Sezóna začína 1. júna. Vybrali sme sa zablateným chodníkom, ktorý rozmočili predchádzajúce dažde.
Zo začiatku sa detičky podkýňali o odhalené korene a kamene, ktoré rozbahnila voda a musím povedať, že až po prameň je to ozaj relatívne strmý terén.
Od prameňa hore sa trasa zmiernila a "vysušila" a konečne si to začali deti užívať. Nieže by sa doteraz sťažovali, ale proste konečne sa začali voľne pohybovať a naháňať.
Po chvíľke vchádzame na Tatársku lúku, skade máme Sitno už na dohľad. Vysoký vysielač, nie je možné prehliadnuť. 
Čo nevidieť vchádzame zase do lesa, kde sa začína pre deti najväčšie dobrodružstvo. Na vrchol Sitna, vedie spleť drevených schodov pomedzi skalnaté bralá a komíny..
Drevené schodisko už má čo to za sebou a tak treba byť obozretný. Miestami sa nám naskytnú štrbinky v skalách, s ktorých je pekný výhľad na okolitú prírodu.
Tesne pod vrcholom sú dosť exponované kolmé skaly, ktoré slúžia ako výhliadky. V sezóne tam býva dosť plnka a tak je troška problém sa tam sám odfotiť.
Okrem vysielača a výhliadky s múzeom sa na vrchole nachádza aj chata Andrea Kmeťa s peknou terasou, na ktorej sa dá občerstviť.  Takže jedlo ani pitie hore trepať nemusíte. 
Od Počúvadla je to len okolo 320 výškových metrov. Rozloží sa to na dva a pol kilometroch. Takže za hodinku sa to dá stihnúť. Plus cesta dole okolo pol hodinky. A už keď sme tu, tak ešte trocha s deťmi okolo tajchu a o pokojný večer je postarané.






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára