utorok 2. septembra 2014

TELFER WEISSEN 2588 m.n.m.

Telfer Weissen je skupina vrcholov s najvyšším bodom 2588 m.n.m., ktoré sú súčasťou hrebeňa v Stubaiských Álp v južnom Tirolsku. Tento hrebeň sa nazýva Aggls-Rosskopf-kamm. Začína kopcom Rosskopf 2189 m.n.m. a končí trojtisícivým štítom Agglsspitze 3196 m.n.m.
Tento hrebeň rozdeľuje údolie Pflersch a údolie Ridnaun. Dostupný je z viacerých smerov. A to: Z údolia Ridnaun, z mestečka Sterzing cez Rosskopf alebo z dedinky Gossensass. Ja som zvolil tú poslednú možnosť. Štartoval som z parkoviska pri futbalovom štadióne a vybral sa smerom na Wallmingalm.
Míňam salaše Wallming a mierim rovno za nosom na koniec tohto malého údolia. Moju cestu sprevádzajú zvony alpských kráv, striedajúce sa s pískaním svištov, upozorňujúcich na votrelca v ich teritóriu.
Po strmom úbočí hrebeňa sa dostávam na sedlo, z ktorého sa mi naskytuje pohľad na dva už spomínané údolia, Ďalej pokračujem v pravo po hrebeni až k nohám masívu Telfer Weissen. človek by neveril kam sa až vytrepú "krvilačné" alpské kravičky, ktoré radšej obchádzam, lebo furt stoja v strede turistického chodníka.(:-D
Počasie mi nehralo veľmi do kariet a tak za sprievodu mrholenia pokračujem dúfajúch, že to prestane. Túto túru som plánoval na zimu s lyžami a dobre som spravil, že som sa tam vybral pozrieť najskôr v lete.
Lebo za kopcom, ktorý vidno už zo spodku a o ktorom som si myslel, že je môj cieľ sa nachádzal úzky komín, ktorým som sa musel predrať s mojim veľkým bruchom a za ním úzke sedlo a potom ešte strmí fixným lanom zabezpečený výstup. Takže v zime by som bol asi troška prekvapený a zle na to pripravený.
A konečne vrchol s 360 panorámou na SV mne blízke lyžiarske stredisko Ladurns a nad ním sa týči hrebeň rozdeľujúci Taliansko od Rakúska.
Na Východe sú to vrcholy Wolfendorn , Weissspitz a medzi nimi Amthorspitze a Rollspitze
V strede  Aggls-Rosskopf hrebena sa hrdo týči Wetterspitze
Takže to zhrniem asi tak, že z Gossensass-u po salaše Wallming to trvá po turistickom chodníku 19a asi dve a pol hodinky a s tade na samotný vrchol približne ten istý čas. V zime je potrebné lyže nechať pred spomínaným komínom a ďalej pokračovať s mačkami a cepínom.