piatok 27. februára 2015

Skifatranizmus na vrchol KRÍŽNA 1574 m.n.m.


Krížna je tretí najvyšší vrch Veľkej Fatry a volá sa tak asi preto, že sa na jej vrchole križujú tri červene turistické značky.
Môj koráb parkujem v dedinke Turecká, ktorá je známa majstrovstvami vo varení halušiek aj keď to už v tejto dobe organizuje mestečko Terchová. Začiatok túry je asi najnáročnejšou etapou výstupu, kvôli jej strmému stúpaniu.
Je viacero možnosti výstupu, ale koniec koncov sa nie je kde stratiť lebo vodítkom je vlek, ktorý vedie až skoro pod vrchol Krížnej a je stále na dohľad.
Ja som zvolil variantu po lesnej zvážnici, ktorá miestami umožňovala miernejší postup ako po starej zjazdovke. Starej preto, lebo vlek už pár rokov neťahá, snáď len dole na Salaškách.
Prostredie sa mi začalo otvárať a bolo už aj vidieť Končenú vleku, skade to už je na vrchol len okolo pol hodinky po plytkom bočnom hrebeni Krížnej.
Na pravej strane sa hrdo týčila Majerova skala, ktorá vôbec nie je ďaleko, zdatnejší borci by si mohli spraviť malú zachádzku na ňu, ale ja radšej si to dám nabudúce, ešte by som náhodou vypotil tú dobrú klobásku z večera a čo potom.
Konečne sa dostávam na malú vyvýšeninu na bočnom hrebeni, zvanú Líška, s ktorej vidno starú vyhorenú koncovú stanicu lanovky, ktorá prestala fungovať ešte asi pred revolúciou. Zostala tam len kopa železnej konštrukcie, ktorá to tam dosť špatí. A zrejme sa o nej ešte naši spoluobčania z okolitých osád  nedozvedeli.
Hore na vrchole mi to silný vietor vôbec nespríjemňoval a tak som hľadal nejaké útočisko za zafúkaným plotom vojenskej základne, ale ani za nim to nebola žiadna výhra, keď som sa chcel vyprázdniť, musel som dávať bohovi pozor.
Prevýšenie tohoto výletu je okolo 900 metrov a treba si na ňu vyčleniť asi 3-3,5 hodiny. Pre nefunkčnosť vlekov a tým pádom aj prázdnych zjazdoviek je táto oblasť raj pre skialpinistou.






Na lyžiach na Podkonické Pleše, zvané aj VYSOKÁ 988 m.n.m.

Tento trávnatý kopček je asi desiatym najväčším členom Starohorských vrchov, ktorý je neodmysliteľným strážcom malebnej dedinky Podkonice. Keď zdroj dá a je sneh tak po nedeľnej omši všetky nohy idú hore, či už lyžovať, bežkári si tam tiež prídu na svoje alebo len tak si sadnúť na slniečko do bufetu.
Jedného pekného dňa sadám do auta a idem si to tam tiež okuknúť. Na začiatku stúpania hneď zakladám reťaze, lebo moje lacné protektori by to asi nedali. Cestou som tie reťaze raz stratil, ale zase našiel a pokračoval ďalej. Auto som odstavil na druhej 180° zákrute, kde už sú na dohľad lúky, po ktorých budem pokračovať ďalej. foto hore.
Sneh už bol relatívne mokrý, ale to nie je nič neobvyklé, keďže som štartoval až o pol jednej. Z lúk, na ktorých majú downhill-áci postavené rampy a je tam možnosť si pri zjazde späť troška zaskákať aj keď doskočiská sú dosť plytké, sa dostávam do riedkeho bukového lesa a z neho vychádzam už pri parkovisku strediska, kde sa mi  naskytuje pohľad na zjazdovky a chatu na Plešiach.
Pred parkoviskom to režem hneď doprava smerom na hôľnaté Javorie, na ktorom vrchole po celej jeho dĺžke sú urobené trate pre bežkárov, ktoré vedú až na samí top Vysokej a vlastne vedú po celom obvode kopca nad úrovňou lesa.
Zhora sa mi naskytujú  nádherné výhľady na všetky strany. Túra na vrch aj zo zjazdom trvá asi dve hodinky. Dole som sa vracal  po zjadovkách, kde tiež boli postavené nejaké tie skoky, jumpy a rampy, rozbité gamby, ktoré si tu zhotovili miestny snowboard-isti.



DROZDOVO 790-890 m.

Malé, nie veľmi známe lyžiarské stredisko Drozdovo sa rozprestiera na severo-východnom úbočí Veľkého Inovca, asi 8 km od Novej Bani a 5 km od dedinky Veľká Lehota, v ktorej katastri je aj zapísané. Ťahajú tu dve pomy a jeden malinký vlek pre začiatočníkov.
Zjazdovky v tomto stredisku sú mierne ťažké a jedna ľahká, ktorá začína na opačnej strane, oproti "konečnej",ako ostatné dve trate. Vedie na začiatku cez les a je to ozaj pre začiatočníkov (foto hore). Cez týždeň sa tam dá pekne zalyžovať, ale cez víkendy je to už dosť preplnené.
Zjazdovky sú asi kilometer dlhé a pekne upravované, cena lístku 2015/14e plus 3 euro kaucia za lístok. Na spodku v areáli je bufet zo základnými teplými a studenými nápojmi a na jedenie ponúkajú hot dog. Troška väčší výber jedál majú hore v hoteli pri parkovisku.
Jedine čo by som tu vytkol, sú napájače na vodu pre snežné delá, ktoré sú rozmiestnené popri zjazdovke a vôbec nie sú označené a ani mantinelmi obohnané, takže keď tam niekto vletí tak je po lyžovačke.

streda 4. februára 2015

Nedelná vychádzka na FLATSCHSPITZ 2567 m.n.m.

 Flatspitz 2567 m.n.m. sa hrdo týči v západných Zillertálskych Alpách v Južnom Tirolsku na severe Talianských Álp. Jednu peknú nedeľu sa chystám do práce, keď tu zrazu, zvoní telefón. Volá šéf, že je chorý a že dnes nepríde do roboty a že nemusím ani ja. Juhuuuu, zložím telefón a za tri a pol minúty sedím už zabalený v aute, radím sedmičku a letím na hory.
  Východiskový bod sa nachádza pri hraničnom mestečku Brenner. Pät minút za týmto mestom po starej ceste smerom na juh je plnička minerálky sankt Zacharias, prejdem ponad ňu cez most a hneď naľavo je malí kostolík, za ktorým popod diaľnicu sa dostanem na parkovisko pri starej stanici lanovky, ktorá viedla na Zirog
Túra začína od parkoviska po starej zjazdovke, ktorá je dosť strmá a preto je to asi aj najťažší úsek tohto výletu. Takže žiadne zahrievanie, hneď vypotím všetko pivčisko , čo som za posledné dni vypil.
Po asi troch vypotených kilách je prvé oddychové miesto na lúkach a pasienkoch, samozrejme zasnežených, pri salaši Badalm. Posilňujem sa čajíkom, ale pri tom rýchlom balení som si doň ani nestihol dať  nejakej pálenky.
A zase do lesa na starú, strmú zjazdovku, kde to občas reznem do riedkeho lesa na okraji po letnej turistickej trase-troška zmeny a rozptýlenia nezaškodí.
Konečne je les za mnou, ja sa nachádzam pri ďalšom salaši zvanom Leitneralm a predo mnou sa už otvára scenéria, ktorá mi napovedá, kade budem ďalej postupovať. Takže bočím doprava k prevádzkovanej, turistami veľmi obľúbenej chate Enzianhütte 1894 m.n.m.
Ponad chatu prechádzam pomedzi stromčeky a ešte  stále je tu dosť snehu, ale hore na širokom hrebeni pohoria sa to už povedať nedá. Je to vyfúkané a zmrznuté a mnohý skialpinisti nasadzujú harscheisen-y a ja sa len prizerám lebo žiadne nemám ha ha ha.
Meliem z posledného a  vrchol už je na dohľad, ale keď sa dostávam naň, svitá mi, že som len na pred vrchole Flatspitz-u a ešte musím prejsť cez úzky a po oboch stranách strmý hrebienok. Nebolo by na tom nič nebezpečne, keby neviedol ten chrbátik na dol a nebolo ho treba zlyžovať s pásmi na lyžiach, s rozopnutým viazaním a aj rozopnutými lyžiarkami. Jedna chyba a nájdu ma len na jar. Možno by bolo lepšie, vyzuť lyže na tých 20m a ísť pešo, pre tých čo sú si nie istý.
Všimol som si, že veľa ľudí to už zabalí na tom pred vrchole a neriskuje, čo ma aj troška potešilo lebo pred dvoma dňami, napadlo asi 40cm nového prašanu a vôbec to z vrcholu nie je po troch dňoch veľmi dolyžované ako je  možno vidieť na fotke hore a môžem si aj ja podpísať vlastný pás prašanu.
Konečne po škaredom Januári mi vyšlo aj počko a vďaka tomu sa mi naskytujú nádherné výhľady. A to zľava na malé, ale fajné lyžiarské stredisko LADURNS , nad ním sa tyči WETTERSPITZ , ktorý je v zime len pre zdatnejších skialpinistov. Niečo menej náročné je Maurerspitz a ELLESSPITZ .Túra po ľadovci na AGGLSSPITZ je troška na dlhšie a taktiež ďalší výstup cez ľadovec na ZUCKERHÜTL .
Tu je náčrt výstupu a dve možnosti zjazdu. Možnosť vľavo je možná len keď je dostatok snehu, ale na druhej strane, keď je  dostatok snehu tak je to aj dosť nebezpečné a hrozí v tom žľabe lavína a varianta na pravej strane je nebezpečná iba na samom začiatku pri traverze popod pred vrchol. V pozadí sa nedá nevšimnúť si HOCHFEILER ,ktorý mi je obzvlášť blízky, lebo som na jeho vrchole požiadal svoju ženu o ruku.
Na pät a pol kilometri je nutné prekonať asi 1300 výškových metrov aby sa človek dostal hore a potrebuje na to aspoň 3,5 až 4 hodinky, ale zdatný jedinci to dajú za tri hodky ako nič.
Ako som už spomínal pred pár dňami tu naválalo dosť snehu, pekne mrzlo a tak prašan bol zaručený. Zjazd dole po chatu Enzian ani nejdem opisovať lebo by som mal zase mokré pyžamo a od chaty dole po starej trati to tiež bolo super.