sobota 18. januára 2014

HINTERTUXER GLETSCHER 1500-3250 m.n.m.

"No kam v novembri za snehom? Hádam niekam kde to mrzne."-Ľadovec sa nachádza na konci údolia Zillertal v Tirolsku v Rakúskych alpách asi 60 kilometrov od Innsbrucku a vyše 500km od Bratislavi. Ja konkrétne som sa tam vybral na túru s lyžami na sedlo pod Kl. Kaserer 3093m.n.m. lebo lístok na lyžovačku v tomto obdobý, keď je snehu ešte tak málo, je podla mňa prehnane drahý (47e/2013). 
Ale na druhej strane je tu aspoň nejaký sneh. Dostal som nápad,  že sa pôjdem pozrieť na jeden kopček môjmu srdcu blízky a to HOCHFEILER 3510m.n.m. A práve zo sedla pod malým Kaserer-om ho pekne vidno.
Masa ľadu je vo svojom najhrubšom mieste až 120m hrubá a jej dl´žka je okolo 4km. Celkovo pozostáva  ľadovec zo 190mil. kubíkov  ľadu, ktorá sa ročne môže pohybovať až o 40m.

Jednou zo zaujímavostí je chata Spannagelhaus, vedľa ktorej leží vchod do 10km dlhého jaskynného systému pod centrálnymi Alpami. Určite sa oplatí vidieť aj Natur Eis Palast, čo je vlastne jedna ľadovcová trhlina, ktorú sprístupnili  širokej verejnosti a návštevníci môžu po rebríkoch a schodiskách vojsť  do hl´bky 25 metrov. Vchod do tohto zamrznutého paláca sa nachádza tesne pod stanicou lanovky Gletscherbus 3.

Novembrová inverzia, alebo nečas v  nečase
Tento lyžiarský rezort ponúka 86km zjazdoviek, hlboký sneh pre freeriderov, adrenalínový snowpark pre snowboardistou a freeski  a ako jediný Rakúsky ľadovec garantuje lyžiarskú prevádzku pocelý rok. Aj keď v letných mesiacoh je to tam troška obmedzené.
Na fotke hore je naznačená možná trasa zo sedla na Malý Kaserer. Na výstup naň je dobré mať alpinistickú výstroj.
Pohľad späť do údolia Tuxer, ktorý je vetvou hlavného údolia Zillertal. Úplne iný svet je tu hore za prítomnosti inverzie. Dole poletoval z tej nízkej oblačnosti sneh a hore už pokukovalo zubaté slnko na oblohe.